Forrás: Stop!

Komoly siker

Izraeli és svájci tudósoknak sikerült pálmafát növeszteniük abból az ősi magból, amely Jézus Krisztus korából származik.

Ez a Jézus kori pálmamag valószínűleg a legrégibb, amelyből sikerült növényt sarjasztani. A magot több másikkal együtt még az 1960-as években találták Masadában, Heródes erődjében. A legenda szerint a zsidók inkább öngyilkosok lettek, mintsem a római katonák fogságába kerüljenek. A magokra több réteg törmelék alatt találtak rá a zsidók csontvázaival együtt.

A Holt-tenger vidéke hajdanán ízletes és gyógyerejű pálmafáiról volt híres. Ám a háborúk, harcok és az aszályok miatt, mire a keresztesek a szent földre érkeztek, már minden pálmafa kipusztult.

Nemrég jött az ötlet, hogy meg kellene próbálni kisarjasztani a magokat, de előtte kettőnek radiokarbonos módszerrel megállapították a korát, így igazolták, hogy valóban kétezer évesek. Ám ezzel a magok megsérültek, és csak a harmadik hajtott ki, de ez 15 hónap alatt már csaknem egyméteresre nőtt.

A kutatók most genetikailag elemzik a növedék pálmát, hogy valóban kihalt fajról van-e szó, mert ha igen, akkor el szeretnék terjeszteni Izraelben. A szakemberek azt tervezik, hogy az ősi júdeai pálmák és a modern pálmák keresztezésével fertőzésekkel és aszályokkal szemben ellenállóbb variáns hozható létre. Ezenkívül abban is bíznak, hogy a júdeai pálma segítségével ősi gyógyító módszereket fedezhetnek fel.

Szerző: TSZ | egyéb írások a szerzőtől

Comments are closed.