Forrás: JNA – Jewish News Agency

A békesség, a nyugalom, a tisztesség és az összefogás jelszavával, s a Magyar Gárda mintegy 120-130 tagjának részvételével, rendőri biztosítás mellett tartottak falugyűlést pénteken Pátkán; a fórumot a Polgári Összefogás Pátkáért Civil Szövetség szervezte. Mohácsi Viktória EP-képviselő közben rasszizmust emleget.

A demonstráció a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint „rendben, nyugalomban zajlott, nyolc embert igazoltattak, további rendőri intézkedésre nem került sor”.

A falu roma lakosai nem voltak ott a mintegy háromszáz helyi lakos részvételével tartott demonstráción, mivel az Országos Cigány Önkormányzat – ifj. Bogdán János, szóvivő tájékoztatás szerint – arra kérte őket, maradjanak távol, ne üljenek fel provokációnak. Ők a falugyűlés ideje alatt a Magyarországi Nemzeti, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyarországi Kisebbségek Pártja által szervezett békés demonstráción vettek részt, előadásokat hallgattak. Ott volt Mohácsi Viktória, az Európai Parlamenti képviselője, Oláh József, a Fejér megyei cigány önkormányzat elnöke és Kolompár Ernő Fejér megyei vajda is.

A falugyűlésen Füri József, a rendezvényt összehívó civil szervezet elnöke kiemelte: az elmúlt hetek történései, a roma házak elleni Molotov-koktélos támadás felszínre hozták a régi problémákat, azt, hogy a roma kisebbség egy csoportja nem tartja be az együttélés szabályait. „Pátkán nincs roma ellenesség, évtizedek óta békésen élünk együtt az itt lakó, tisztességes roma családokkal” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy azok számára, akik nem tartják be az együttélés szabályait, nincs hely a faluban.

Békére, nyugalomra intette a helybelieket a község katolikus plébánosa és a református lelkész is.

Füri Béla (független) polgármester azt hangsúlyozta, hogy ami történt, nem „roma-ügy”, s a Molotov-koktélos támadás után kialakult feszült helyzetet oldani, a sérelmeket orvosolni kell, de ehhez nyugalomra, toleranciára és a társadalmi béke megőrzésére van szükség.

Bejelentette, hogy a képviselőtestület megalkotta Pátka község együttélési szabályzatát, „kódexét”, amely rögzíti a helyi „törvényeket”, amelyek betartása a békés együttélés, a falu nyugalma érdekében valamennyi pátkai állampolgár számára kötelező lesz, ha azt elfogadja a falu közössége.

A szabályzatot a falugyűlésen átadta a civil szövetség elnökének, azt a rendezvény végén a roma közösség képviselőinek is át akarta volna nyújtani, de közülük senki nem vette át. Száva Vince, a MNEKÉE elnöke ezt azzal indokolta, hogy a romák a történtekben áldozatok, nem ők követték el a bűncselekményt, s a petícióval a kialakult probléma nem oldódik meg. A jövő héten közösen keresik majd a polgármesterrel a békés rendezés lehetőségét – tette hozzá.

A falugyűlésen Dósa István, a Magyar Gárda országos főkapitánya egyebek között kijelentette: a cigány társadalom a hatalomtól várja problémáira a megoldást, de az nem fogja megoldani, annak sokkal fontosabb, hogy fillérekért szavazóbázisként működjenek.

A gyűlés végén a gárda tagjai Árpád sávos zászlókkal vonulva – előttük és mögöttük rendőrökkel, a helybeliek és a rendőrök sorfala között – a falu romák lakta része felé indultak, majd elhagyták Pátkát. Már elvonulóban voltak, amikor a roma falurész végéről „Támadják az embereket!” kiáltozás riasztotta a jelenlevőket. A rendőrök és a kommandósok azonnal reagáltak. Átfésülték a környéket, de sem embereket, sem támadásra utaló körülményt nem találtak, a rendőrség közleménye szerint vaklárma volt a riasztás. Az MTI tudósítójának a „támadást” észlelő két asszony azt mondta: tíz, vascsövekkel közeledő embert láttak.

Rasszista indítékból történt a pátkai Molotov-koktélos, mint a hasonló faddi, vagy a közelmúltbeli nyíregyházi kamera összetörős támadás is – mondta Mohácsi Viktória, aki korábban két napot töltött Pátkán, hogy felderítse a támadás körülményeit. Azért érkeztek Pátkára az ország különböző városaiból, hogy megmutassák a helyi romáknak: mellettük állnak, nem hagyják, hogy a bűncselekményt ártatlan emberekre húzzák rá – mondta.

Ezek az emberek most félnek. A félelmet a gárda és a képviselőtestület is szítja, békéről beszélnek, de ez az esemény nem azt szolgálja. A gárda érkezésének hírére a romák rokonaikhoz menekítették gyermekeiket – tette hozzá.

Oláh József szerint a problémákat helyben kell megoldani, az adott településen élőknek. Tárgyalásos úton kell a problémákat rendezni, erővel nem lehet megoldani a konfliktus- és problémahalmazt. „Nincs két település, csak egy van és ezt Pátkának hívják. Annak a polgárai a cigányok és a nem cigányok is” – hangsúlyozta Oláh József.

Száva Vince szerint „felhergelték” a falu népét, s bűnbaknak kiáltották ki a vétleneket.

Villás Lajos, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének főtanácsosa úgy fogalmazott az MTI-nek: Pátkán nem természetes gyűlölet van, néhány ember gyűlöletkeltő magatartása szította fel a lángot, s fordította szembe a falu lakóit azokkal a romákkal, akikkel évtizedek óta békében éltek.

Pátkán június 3-ra virradóra Molotov-koktélt dobtak három roma házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett.

Az ügyben előzetes letartóztatásba helyeztek három polgárőrt több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt. Egyikük részletes, a másik két gyanúsított szerepét is feltáró, beismerő vallomást tett, s a gyanúsítást személyi, tárgyi és okirati bizonyítékok is megalapozzák.

A történtek óta megbolydult a falu. Ötszázan írták alá azt a petíciót, amelyben leszögezték, hisznek a polgárőrök ártatlanságában, mindaddig amíg azt „megdönthetetlenül” nem cáfolják meg. A község képviselőtestülete pedig kiáltványt fogadott el, amelyben a képviselők leszögezték, meg kell védeni a falu nyugalma felett őrködő civil szervezetet és annak tagjait.

Forrás: MTI

Comments are closed.