Forrás: Heti Válasz

Heti Válasz, május 29. (22-24. old.) – A Geszti Péter által képviselt mentalitás fényévnyire áll a Heti Válasz szellemiségétől.

Maga a cél még lehetne nemes is, bemutatni a világnak, milyen szép Budapest, milyen jó lovasok a magyar huszárok. De a Nemzeti Vágtában minden hamis. Hamis a „nemzeti” szó használata, hamis a piros-fehér-zöld máz. Hamis, és szerintem kegyeletsértő, a helyszín kiválasztása.

Geszti Péter profi programszervező, ahhoz ért, hogy egy rendezvény hasznot hozzon, a 800 millió forintos költségvetésből neki is meglegyen a haszna. Ennek érdekében cirkuszporonddá alakította a Hősök terét (tellett a bank és az önkormányzatok pénzéből), és piros-fehér-zöldbe öltöztette az egészet.

A szervező által felhozott példa az itáliai városokban zajló tömegrendezvényekről megtévesztő, ott valóban hagyományok megőrzése történik, mint nálunk például Visegrádon. Geszti Péter közismerten kiváló rábeszélő képességével képes volt elhitetni csóró vidéki önkormányzati vezetőkkel, a Lázár testvérekkel és a jelek szerint önökkel is, hogy a Nemzeti Vágta támogatása nemes cselekedet. (Különben hogy került volna címlapra?)

Mindenből lehet üzletet csinálni, még a holokausztból is, a keresztény kegyhelyekből is, miért ne lehetne a magyar nemzeti jelképekből.

A Heti Válasz véleményem szerint nem tette helyesen, hogy Geszti Pétert „beengedte” a lapba. Az ő szereplése és érvelése elbizonytalaníthatja a józan önbecsülést és ítélőképességet.

Beleznay Ferencné

*

(Nyílt levél Geszti Péternek)

A nemzetinek keresztelt vágtád egy magyar színre festett mézes-mázos zsibvásár, hiszen a Nemzet nem több számodra egy szlogennél, aminek révén megnyitod a zsebek csatornáit.

Hogy nem láttál még áfás számlát? Most viccelsz? Nem mondta elégszer a nagyfőnök és üzlettárs Angyalosi László, ha bármit veszel, kérjél áfás számlát? APEH-ügye persze minden vállalatnak (sőt valamennyi állampolgárnak) van. Viszont most konkrétan a te cégeidről van szó, és több mint 100 millió fölötti tartozásotokról. Arról mi a véleményed, hogy kapjon-e közpénzt olyan ember, akinek cége súlyosan adósa a köznek? A társaiddal megálmodott világtól én félek. Úgy ölsz, hogy észre sem veszed. Két szóvicc között.

Szabó Balázs

Plaza Real Kulturális Alapítvány,

elnök

[email protected]

8. évfolyam 24. szám, 2008.06.12

Comments are closed.