Forrás: NOL

Népszabadság * Kőműves Anita * 2008. június 13.

Élesen támadta és sértőnek nevezte Moammer Kadhafi líbiai vezető a Nicolas Sarkozy francia elnök által javasolt mediterrán unió tervét. Kadhafi egy egynapos tanácskozáson szólalt fel, amelyet az észak-afrikai országok és Szíria részvételével rendeztek meg Tripoliban, szerdán. A líbiai vezető szerint, ha az EU együtt kíván működni a térséggel, azt a kairói székhelyű Arab Ligán és az etiópiai központból irányított Afrikai Unión keresztül megteheti. Zárónyilatkozat nem született a tanácskozáson, Egyiptom és Marokkó képviselője nem is fogadta el a meghívást, utóbbi ország egyenesen kijelentette: támogatja Sarkozy ötletét.

Az éles ellenvélemény épp akkor érkezett, amikor az Európai Unió tagországai többé-kevésbé támogatják a kezdeményezést, s a márciusi EU-csúcson hivatalosan is rábólintottak. Sarkozy az elnökválasztási kampányban említette először a Mediterrán Uniót, amely akkori elképzelése szerint a Földközi-tengerrel határos országok uniója lett volna. Ez azonban több okból is ellenkezést váltott ki: Angela Merkel német kancellár elérte, hogy minden EU-tagország része legyen a tervezett együttműködésnek. Törökország pedig csak azóta támogatja a kezdeményezést, amióta garanciát kapott arra, hogy a Mediterrán Unió nem lehet alternatívája a török EU-csatlakozásnak (sokak szerint épp ez volt a francia elnök javaslatának eredeti célja).

A Sarkozy által július 13-ra, Párizsba szervezett találkozón tehát az eredetihez képest sokat gyengült koncepció kerül a 44 meghívott ország vezetői elé. Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külügyi biztosa szerint sem fogja a kezdeményezés radikálisan felrázni az EU és déli szomszédainak viszonyát, inkább csak magasabb szintre emeli az eddigi együttműködést, a 13 éves, úgynevezett barcelonai folyamatot. A terv új hivatalos nevet is kapott: Barcelonai folyamat – Unió a mediterrán térségért.

A tervek szerint a júliusi csúcstalálkozó indítaná útjára az együttműködést, amely erősítené a gazdasági, biztonsági és környezetvédelmi együttműködést. Az előkészítő tárgyalások során azonban nem csak Kadhafi kijelentései okoznak feszültséget. Az arab országok attól félnek, hogy a szorosabb együttműködés azt jelentené, normalizálniuk kell kapcsolatukat Izraellel – a Le Monde napilap szerint a líbiai, algériai és a szíriai elnök részvétele is bizonytalan a csúcstalálkozón. Az Arab Liga főtitkára, Amr Mussa tegnap kijelentette: az arab országoknak még vannak kétségeik, ám folytatják a tárgyalásokat az unióról.

Unió a mediterrán térségért

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.