Forrás: hirszerzo.hu

Több százan kísérték el utolsó útjára pénteken délután Fejtő Ferencet a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

A 98 éves korában, június 2-án Párizsban elhunyt író, újságíró, történész József Attila mellett kapott nemzeti sírhelyet. A búcsúztatáson a Fejtő család, a diplomáciai testület tagjai, barátok és írótársak jelenlétében a kormány nevében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a barátok nevében pedig Méray Tibor író, valamint Gurmai Zita európai parlamenti képviselő mondott beszédet.

Fotók: MTI

Gyurcsány Ferenc búcsúbeszédében egyebek mellett azt mondta: elveszítettünk egy nagyszerű embert, egy igazi európai magyar polgárt, aki zsidónak született, de áttért a katolikus hitre. “Ki is volt valójában Fejtő Ferenc?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök. “Történész, zsurnaliszta, avagy esszéíró? Nyitott európai humanistát vesztettünk el, akinek kevesebbet tudtunk adni, mint amennyit ő adott. (…) Szerencsés az az ország, amelyiknek ilyen fia van. Űrt hagyott bennünk, azonban az emléke olyan érték, amelyik sokáig elkíséri őt” – mondta a kormányfő.

Méray Tibor visszaemlékezett Fejtő Ferenc 95. születésnapjára, amikor megbeszélték, hogy a századikat ugyanott, ugyanazokkal ünneplik majd meg. És bár író barátja szavatartó ember volt, ezt az ígéretét nem tartotta be. A franciáknak Fejtő Ferenc volt Magyarország – fogalmazott az író. A Bastille lerombolása óta van egy mondás, miszerint minden embernek két hazája van: a sajátja és Franciaország. Talán senkiben nem ötvöződött ennyire ez a mondás, mint Fejtő Ferencben: francia lett és magyar maradt – összegezte Méray Tibor.

Gurmai Zita emlékeztetett arra, hogy Fejtő Ferenc az évszázad utasának nevezte magát. Az író minden történelmi helyzetben józan realista tudott maradni a szélsőségekkel megvert huszadik században – folytatta az európai parlamenti képviselő. A halált az életre ráadásul kapta – mondta végezetül Gurmai Zita.

A szertartáson Varnus Xavér orgonaművész Bach művek előadásával idézte fel író barátja emlékét. A sírhelynél Jordán Tamás József Attila verseivel búcsúzott Fejtő Ferenctől.

Kedden Párizsban is végső búcsút vettek barátai és tisztelői Fejtő Ferenctől. Vasárnap szülővárosában, Nagykanizsán is elbúcsúztatják az írót. A város zsidó temetőjében található családi kriptában felesége hamvai mellé elhelyezik Fejtő Ferenc hajszálait.

FH/MTI

Comments are closed.