Forrás: Magyar Hírlap

Levélben tájékoztatta a szlovák oktatási minisztérium a tankönyvkiadókat arról, hogy a tankönyvekben csak szlovákul használhatják a földrajzi neveket.

A Szlovák Nemzeti Párt által delegált oktatási miniszter, Ján Mikolaj és a legerősebb kormánypárthoz, a Smerhez tartozó kulturális miniszter, Marek Madaric is úgy véli, hogy a szlovák törvények értelmében a tankönyvekben a földrajzi neveket az államnyelven kell használni. Mikolaj szerint legfeljebb zárójelben lehet feltüntetni a települések magyar megnevezését – számol be az esetről a pozsonyi Új Szó.

Szakértők szerint a miniszter érvelése jogilag nem helytálló. A nemzeti párti tárcavezető ugyanis az államnyelv használatáról szóló törvény harmadik paragrafusára hivatkozik. Ez azonban a hivatali érintkezés során történő nyelvhasználatot indokolja. Az oktatási törvény szerint az oktatás nem számít hivatali érintkezésnek. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége állásfoglalást juttatott el a tárcához, de nem kapott rá választ. Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselője úgy véli, hogy a miniszter megsértette a status quót. Szerinte a magyar mellett kellene zárójelben szlovákul feltüntetni a helységneveket.

Szombaton két autóbusznyi zarándok emlékezik Esterházy Jánosra a morvaországi Mírov börtönében, ahol a mártír politikus 1957-ben elhunyt. Esterházy a két világháború közötti csehszlovákiai magyar politikai élet meghatározó szereplője volt. A parlamentben egyedüliként nem szavazta meg a zsidótörvényeket. A világháború után a népbíróság háborús bűnösként halálra ítélte, később életfogytig tartó börtönbüntetésre mérsékelték az ítéletet.

Rehabilitációjára a rendszerváltás után több kísérletet tettek, ám mind sikertelen volt. A népbíróságok ítéletei ellen nem lehet fellebbezni.

Kocur László, Pozsony

Comments are closed.