Forrás: Inforádió

A súlyos tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás és vérmérgezés megelőzésére a két év alatti gyermekek beoltását javasolták a szakorvosok a héten zajlott Nemzetközi Oltási Konferencián. Magyarországon a szaktárca ígérete szerint szeptembertől ingyenesen kaphatják az oltást a két év alatti gyermekek. Ron Dagan professzor, az Izraeli Soroka Egyetem Fertőző Gyermekbetegségek Klinikai Osztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: ha beoltanák a kisgyermekeket, legalább 40 százalékkal kevesebb halálos áldozatot szedne a körükben a pneumococcus baktérium.

A tüdőgyulladást a legtöbb ember könnyű esetnek gondolja: könnyű kezelni, egy kis antibiotikumot kell adni, és máris rendbe jön a beteg – mondta az InfoRádiónak az Izraeli Soroka Egyetem Fertőző Gyermekbetegségek Klinikai Osztályának vezetője. Ron Dagan professzor kiemelte: sokan nem is gondolják, hogy félmillió gyermek hal bele csak tüdőgyulladásba az öt év alattiak közül minden évben. Ezért kell vagy kellene megelőzni, és nem csupán a kezelésre koncentrálni – hangsúlyozta.

A gyermeket érintő fertőzőbetegségekkel foglalkozó Ron Dagan szerint ugyanis a betegség olyan hirtelen lép fel, és olyan intenzív lehet, hogy gyakran el sem jutnak ezek a gyermekek orvoshoz, mert közben meghalnak.

A professzor közölte: adataik szerint a halálos kimenetelű tüdőgyulladások több mint a felét a pneumococcus nevű baktérium okozza. Ha beoltanák a kisgyermekeket, akkor legalább 40 százalékkal kevesebb halálos áldozatot szedne a körükben a pneumococcus baktérium – emelte ki.

Ez egy olyan baktérium, ami egy óvodában vagy bölcsődében egy adott időben a gyerekek 90 százalékának orrában, garatában vagy fülében megtalálható, és úgy vándorol emberről emberre, hogy nem okoz tüneteket – fejtette ki Ron Dagan. A professzor kiemelte: az olyan egyszerű előzmények, mint egy vírusfertőzés, a füstös környezet, vagy az immunrendszer gyengülése, mind azzal járhatnak, hogy a baktérium az orrból a véráramba kerül, és ez nagy probléma, ugyanis a tüdőben gyulladást, a fejben agyhártyagyulladást, a szervezetben vérmérgezést okozhat., és akkor már nagyon nehezen küzdhető le, és mindez igaz a felnőttekre is.

Szintén a pneumococcus okozza a gyerekek középfülgyulladását, és az Egyesült Államokban a szülők emiatt hagyják ki a legtöbb munkaórát, vagyis a gazdasági károk is jelentősek.

A gyermekorvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy aki túlél egy ilyen fertőzést, az is gyakran maradandó károsodást, akár agykárosodást szenvedhet vagy elvesztheti a hallását.

Egyébként az ismétlődő középfülgyulladás miatt betegeskedő gyerekeknél eleve nagyobb az esély, hogy a betegséget okozó pneumococus baktérium egyszer életveszélyessé válik, és más szerveket is megtámad.

Torda Júlia

Comments are closed.