Forrás: Népszava

A békesség, a nyugalom, a tisztesség és az összefogás jelszavával, s a Magyar Gárda mintegy 120-130 tagjának részvételével, rendkívül nagy rendőri biztosítás mellett tartottak falugyűlést pénteken Pátkán; a fórumot a Polgári Összefogás Pátkáért Civil Szövetség szervezte. A demonstráció a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint “rendben, nyugalomban zajlott, nyolc embert igazoltattak, további rendőri intézkedésre nem került sor”.

A falu roma lakosai nem voltak ott a mintegy háromszáz helyi lakos részvételével tartott demonstráción, mivel az Országos Cigány Önkormányzat – ifj. Bogdán János, szóvivő tájékoztatás szerint – arra kérte őket, maradjanak távol, s ne üljenek fel provokációnak. Ők a falugyűlés ideje alatt a Magyarországi Nemzeti, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyarországi Kisebbségek Pártja által szervezett békés demonstráción vettek részt, előadásokat hallgattak. Az érdekvédelmi szervezet vezetői mellett ott volt Mohácsi Viktória, az Európai Parlamenti képviselője, Oláh József, a Fejér megyei cigány önkormányzat elnöke és Kolompár Ernő Fejér megyei vajda is.

A falugyűlésen Füri József, a rendezvényt összehívó civil szervezet elnöke kiemelte: az elmúlt hetek történései, a roma házak elleni Molotov-koktélos támadás, amelynek három, polgárőr gyanúsítottja már előzetes letartóztatásban van – felszínre hozták a régi problémákat, azt, hogy a roma kisebbség egy csoportja nem tartja be az együttélés szabályait. “Pátkán nincs roma ellenesség, évtizedek óta békésen élünk együtt az itt lakó, tisztességes roma családokkal” – hangsúlyozta a civil szerveződés elnöke, hozzátéve, hogy azok számára, akik nem tartják be az együttélés szabályait, nincs hely a faluban. Békére, nyugalomra intette a helybelieket a község katolikus plébánosa és a református lelkész is.

Füri Béla (független) polgármester azt hangsúlyozta, hogy ami történt, nem “roma-ügy”, s a Molotov-koktélos támadás után kialakult feszült helyzetet oldani, a sérelmeket orvosolni kell, de ehhez nyugalomra, toleranciára és a társadalmi béke megőrzésére van szükség. Bejelentette, hogy a község képviselőtestülete megalkotta Pátka község együttélési szabályzatát, “kódexét”, amely rögzíti mindazokat a helyi “törvényeket”, amelyek betartása a békés együttélés, a falu nyugalma érdekében valamennyi pátkai állampolgár számára kötelező lesz, ha azt elfogadja a falu közössége. A szabályzatot a falugyűlésen átadta a Polgári Összefogás Pátkáért Civil Szövetség elnökének. A rendezvény végén a roma közösség képviselőinek is át akarta volna átnyújtani a szabályzatot, de közülük senki nem vette át a dokumentumot.

Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke ezt azzal indokolta, hogy a romák a Pátkán történtekben áldozatok, nem ők követték el a bűncselekményt, s a petícióval az ott kialakult probléma nem oldódik meg. A jövő héten közösen keresik majd a polgármesterrel a békés rendezés lehetőségét – tette hozzá.

A falugyűlésen Dósa István, a Magyar Gárda országos főkapitánya egyebek között kijelentette: ma a cigány társadalom a hatalomtól várja problémáira a megoldást, de az nem fogja megoldani, annak sokkal fontosabb, hogy fillérekért szavazóbázisként működjenek. A falugyűlés végén a Magyar Gárda tagjai Árpád sávos zászlókkal vonulva – előttük és mögöttük rendőrökkel, a helybeliek és a rendőrök sorfala között – a falu romák lakta része felé indultak, majd elhagyták Pátkát.

Már elvonulóban voltak a gárdisták, amikor a roma falurész végéről “Támadják az embereket!” kiáltozás riasztotta a jelenlevőket. A rendőrök és a kommandósok azonnal reagáltak, s a “támadás” helyszíne felé rohantak. Átfésülték a környéket, de sem embereket, sem támadásra utaló körülményt nem találtak, a rendőrség közleménye szerint is vaklármának bizonyult a riasztás.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának a “támadást” észlelő két asszony azt mondta, hogy tíz, vascsövekkel közeledő embert láttak a házuk felé közeledni.

MTI

Comments are closed.