Forrás: NOL

Népszabadság * Bőhm Ágnes * 2008. június 14.

A Centropa magyarországi kutatóközpontja 2000 óta gyűjti adatbázisába a magyar zsidó családok történetét. A 220 életrajzot és 5000 fotót tartalmazó archívum anyaga olvasható az interneten, és az életútinterjúkból készült rövidfilmeket oktatási célra használják.

A Centropa munkatársai által készített interjúk alapján rekonstruálható a közép-európai zsidó családok második világháború előtti élete. A kutatók elsődleges célja az elpusztított világ történetének megőrzése az utókor számára.

“Valóságos szociográfiai, történelmi és néprajzi kincsesbánya az általunk feldolgozott családtörténeti anyag. A túlélők által megőrzött fotók az eltűnt világ hű dokumentumai” – mondta lapunknak Sárdi Dóra, a Centropa regionális központjának a vezetője. A munkát – tette hozzá -, amíg vannak túlélők, folytatni akarják. A minap köszöntötték fel a 100 éves Kósa Tibort, akivel tavaly készítették el az interjút.

Közép- és Kelet-Európa 16 országában eddig közel kétezer zsidó családtörténeti interjút, összesen 25 ezer digitalizált képpel illusztrálva, készítettek el. A Magyarországon gyűjtött anyagból a Centropa jövőre kiállítást tervez.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.