Forrás: JNA – Jewish News Agency

MagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

Társasági KörMakabi KlubMűvészet kedvelők délutánjaSzubjektív kulturális ajánlóFiatal tudós-jelöltek fórumaMagyar zsidó adatbázisKülföldi zsidó adatbázisHungarian jewish travel guide

Közhasznúsági jelentés 2006

Ássuk ki a budai Mátyás kori nagyzsinagógát!

“Történelmi szempontból világraszóló eseményről van szó. Évszázadokig néma volt a föld és épp a mi napjainkban veti fel zsidó emlékeit. A messze távolból is fel fogják keresni széles tömegek, mint az európai zsidó történelem ritka és beszédes emlékét.” – írta már több mint 40 évvel ezelőtt a középkori budai zsinagóga feltárásáról Scheiber Sándor professzor.

2008. Június

“Történelmi szempontból világraszóló eseményről van szó. Évszázadokig néma volt a föld és épp a mi napjainkban veti fel zsidó emlékeit. A messze távolból is fel fogják keresni széles tömegek, mint az európai zsidó történelem ritka és beszédes emlékét.” – írta már több mint 40 évvel ezelőtt a középkori budai zsinagóga feltárásáról Scheiber Sándor professzor.

A Zsolnay László régész és Scheiber Sándor által 1964-ben feltárt, dokumentált nagyzsinagóga a Táncsics Mihály utca 23. számú ház Babits Mihály sétány felöli előkertje alatt van betemetve.

Az 1461-ben épült kéthajós, középen három oszlopos, csúcsíves boltozatokkal lefedett, gazdagon tagozott nagyméretű késő gótikus csarnok külmérete 26,26 x 10,73 méter. Építői feltehetőleg a királyi udvari építőműhely mesterei voltak.

A zsinagóga ebben a formában 1526-ig működött, amikor a győztes török szultán Buda teljes zsidós lakosságát Törökországba szállíttatta. Az 1530. évi ostrom idején az elhagyott épület boltozatai beomlottak, és csak 1541-ben tudták a visszatérő zsidók ismét használhatóvá tenni. Mivel a török kori Budán nem voltak megfelelő mesteremberek boltozatok készítésére, fagerendás födémmel fedték le a teret. Buda 1686-os visszafoglalásakor az ostromló katonák a zsinagógát felgyújtották, és az összeomló épület maga alá temette mindazokat, akik a templomba menekültek. Az ostrom után beköltöző új lakosok azután az épület romjait teljesen betemették.

1964-ben véletlenül fedezték fel a maradványokat. Kiderült, hogy a templom középkori padlószintje 4,40 méterrel van lejjebb a jelenlegi terepnél, felette egyáltalán nincs épület, így falai átlagosan 4 méter magasságig megmaradtak a gazdag tagozású középoszlopokkal együtt. A megkezdett ásatásokat és a zsinagóga helyreállítását azonban pénzügyi és politikai okokból akkor nem lehetett folytatni, így mindent vissza kellett temetni, a kiemelt faragott kő- és egyéb leletanyagot múzeumi raktárakba kellett szállítani.

Ma a Reneszánsz Év okán ezt a rendkívüli történelmi, kegyeleti és művészeti értékű műemléket fel kell tárni, és helyre kell állítani.

Budai Aurél építészmérnök tervvázlatot és költségvetést készített, mely szerint el kell távolítani a többméteres betöltést és a helyére rakni a megmaradt kőemlékeket. A feltárt falak állagbiztosításával és a tér lefedésével azután teljessé tehető a csarnok rekonstrukciója.

A feltárásra Budai Aurél több variációt is készített. A múzeumi funkció maximális igényét kielégítő variációnak hasznos alapterülete 1000 m2, az összköltsége a régészeti, építőipari, tervezési és adminisztratív kiadásokkal, valamint a kiürítendő lakások megváltási költségeivel együtt 2007. évi árszinten 400 millió forintba kerülne, mely összeg szinte elenyészik azzal a nemzetközi szenzációnak számító eredménnyel szemben, amit ennek az egyedülálló művészi értékű és vallástörténeti jelentőségű alkotásnak a reanimációja jelent.

Társaság az eltemetett középkori zsinagóga feltámasztásáért

Elérhetőség és információ:

[email protected]

További programok

[2008-05-23]

Gátlásos és agresszív fesztivál a Petőfi Csarnokban

Egyformán félreérthetően egy nyelvet beszélő három zenekar. “Gátlásos és agresszív” címmel fesztivált tartunk 23-án, pénteken, hogy értetek most is – mint mindig – meghaljunk a színpadon egy kicsit

[2008-05-24]

Lag BaOmer a Kiscelli Múzeumban

A Kidma zsidó diákszervezettel és a Bálint Házzal együtt LAG BAOMER alkalmából egy jó kis grill party-t szervezünk. Tábortűz, grillezés és jó társaság, ez vár rád, ha velünk tartasz szombat este. Lag Baomer apropóján Óbudán a Kiscelli Múzeum mellett verünk sátrat.

[2008-05-25]

Indafotóséta – Gödörtől a Szimpláig

Május 25-én vasárnap lesz a soron következő Indafotóséta, ezúttal az Erzsébet térről, a Gödörtől sétálunk majd a bevárosban egy romkocsmáig – nagy valószínűséggel a Szimpláig.

[2008-05-30]

Kocsis Zoltán jótékonysági hangversenye a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára

A világhírű zongoraművész 1990-ben felajánlotta, hogy minden év május 30-án, a születésnapján koncertet ad a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára. Saját bensőséges évfordulóját úgy ünnepli meg, hogy szegény és beteg gyermekeknek adakozik.

[2008-06-15]

Neves zsidó síremlékek nyomában II.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Mazsike megismétli “Neves zsidó síremlékek nyomában” sétáját.

Publikációk

Ássuk ki a budai Mátyás kori nagyzsinagógát!

“Történelmi szempontból világraszóló eseményről van szó. Évszázadokig néma volt a föld és épp a mi napjainkban veti fel zsidó emlékeit. A messze távolból is fel fogják keresni széles tömegek, mint az európai zsidó …

Hol van ma a pesti kabaré?

Az elmúlt évadban rövid áttekintést írtam a magyar kabaré fénykoráról, szűk negyven évről. Szándékosan használom az évad szót, hiszen a kabaré, akármennyire is tiltakoznak ellene, színházi műfaj. Onnan gyökeredzik. …

A herendi porcelángyár alapítója: Fischer Mór

A Herenden Stingl Vince keramikus által 1826-ban alapított kis üzemet – ahol elsősorban kőedénygyártással, valamint porcelán-előállítási kísérletekkel foglalatoskodtak – Fischer Mór vásárolta meg, 1839-ben (más …

Izrael hősi halottainak emléknapja és a függetlenség napja

“A zsidó nép Izrael földjén kelt életre, ezen a földön formálódott ki szellemi, vallási és politikai egyénisége, itt él önálló nemzeti életet és innét adta a világnak a Bibliát…”

Izrael megálmodói – Max Nordau és Theodor Herzl

Gondolkodtam, hogy a májusi Hírlevélben, amikor is Izrael Állam 60. születésnapját ünnepeljük, kiről is írhatnánk, magyar zsidó nagyjaink közül, akik valamiféleképpen kapcsolódhatnak ehhez az eseményhez. Végül is a …

Erec folyóiratKlezmer R”s együttesSabbatsong zenekarSófár EgyesületMakói Zsidó honlapMAZSIHISZJewish Meeting PointBÁLINT HÁZ

FőoldalMazsike AlapszabályMagunkrólKépgalériaTámogatóinkImpresszumE-mail

Mazsike 2008

Comments are closed.