Forrás: hirszerzo.hu

A melegfelvonulás nem elsősorban a kamionok tetején pávatollban töc-töc zenére táncolókról szól, hanem egy kisebbségről, amely a többség egy részének korlátoltsága vagy prüdériája miatt az év legnagyobb részében kénytelen meghúzódni.

Habár a melegfelvonulás betiltásának kérdése a politikai és civil tiltakozások miatt lényegében egy nap alatt lekerült a napirendről, továbbra sem tudjuk, hogy Budapest rendőrfőkapitánya a napokban miért tiltotta be a rendezvényt. Nem tudjuk, mert a magyarázat hazug. A hivatalos indoklás szerint a menet akadályozná a közlekedést, ez az érv azonban pillanatok alatt megcáfolható.

Elég, ha csak két, az elmúlt években rendezett melegfelvonulást idézünk fel. 2005-ben a menet a Városligetből indult, végigment az Andrássy úton, a József Attila utcán, a Lánchídon, majd a budai oldalon a part mentén jutott el a Tabánig. A tavalyi rendezvény során a melegek ugyancsak a Városligetből indulva, az Andrássy út és az Oktogon érintésével a Nagykörúton közelítették meg a Szabadság híd pesti hídfőjénél található Közraktárakat.

A július 5-re tervezett demonstráció útvonala a következő: Erzsébet tér – József Attila utca – Andrássy út – Oktogon – Kodály körönd – Dózsa György út – Benczúr utca – Ötvenhatosok tere. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a felvonulók egyszerűen végigmennek majd az Andrássy úton. Tehát míg az elmúlt években a rendezvény érintette a Lánchidat és a Nagykörutat is, az idei menet sokkal rövidebb lesz, és csak az Andrássy utat “foglalja el”.

Az említett két esztendőben nem bénult meg a város és nem omlott össze a közlekedés, nyilvánvaló tehát, hogy az idei melegfelvonulás sem akadályozná aránytalanul a közlekedést. Saját magyarázatát valószínűleg a rendőrség sem tudta komolyan venni, ha két politikusi nyilatkozat és nyilván néhány háttértelefon elég volt ahhoz, hogy a BRFK vita nélkül visszavonja a melegfelvonulást tiltó döntését.

*

Ha feltételezzük, hogy Budapest rendőri vezetése nem homofób, akkor egyetlen okot tudok elképzelni: a szervek vélhetően így akarták elkerülni azt, amit tavaly nem sikerült. Jelesül, hogy a melegfelvonulás a néhány száz, tojással és kövekkel felszerelkezett szélsőjobbos csőcseléknek köszönhetően erőszakba torkolljon.

A rendőrség a tiltó döntés visszavonását azzal indokolta, hogy “a gyülekezéshez való jog és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő társadalmi érdek biztosítása elsőbbséget élvez”. Ez így van. A kérdés az, hogy mivel szemben élvez elsőbbséget. A közlekedés akadályozásával, vagy az – ezek szerint megakadályozhatatlan? – erőszak megúszásának szándékával szemben.

A melegeknek joguk van gyülekezni és szabadon véleményt nyilvánítani. A rendőrségnek pedig kötelessége a rendezvényt biztosítani, és megvédeni a melegeket a szélsőjobbos bandától, amely – nemzeti ünnep nem lévén mostanság – a felvonulást használja fel egy jó kis nyári buzizáshoz, zsidózáshoz, tojásdobáláshoz.

Ha a rendőrség nem tudja megvédeni a melegeket a szélsőségesek támadásától, akkor rosszul végzi a dolgát. Ha az esetleges balhé elkerülésének eszközét a rendezvény betiltásában látja, akkor holnaptól betilthatja az autózást is, tekintettel arra, hogy az alkalomadtán balesetveszélyes. Sorolhatnám.

Tudni lehetett, hogy ez lesz a vége; világos volt, hogy a melegfelvonulást nem lehet betiltani. Menetrend szerint érkezett Lévai Katalin EP-képviselő, majd Demszky Gábor főpolgármester a melegek melletti kiállásról és a döntés elleni tiltakozásról szóló közleménye, a civil tiltakozás szintúgy, az értelmiségnek pedig szimplán nem maradt ideje reagálni.

Ha a BRFK egyszerűen tudomásul vette volna a melegfelvonulás bejelentését, elkerülhette volna az arcvesztést.

(Nem ez az első eset, amikor a fővárosban megpróbálnak meghozni egy egyértelműen lehetetlen döntést. Tavaly novemberben az önkormányzat városüzemeltetési bizottsága a fővárost pusztán házak tömegeként és autóutak hálózataként felfogó képviselők kezdeményezésére döntött úgy, hogy nem ad területhasználati engedélyt a budapesti futóversenyeknek; a döntést szintén a forgalom akadályozásával indokolta. Nonszensz. Magára valamit adó értelmes ember ilyenkor haját tépve dünnyögi maga elé, hogy ezt nem-hi-szem-el. Szerencsére ebből is balhé lett, a bizottság visszavonta határozatát.)

*

A melegfelvonulást nem kell szeretni, lehet bírálni is nyugodtan. Ízléstelen? Igen, lehet. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a menet a melegfesztivál része, amely nem elsősorban a kamionok tetején pávatollban töc-töc zenére táncolókról szól, hanem egy kisebbségről, amely a többség egy részének korlátoltsága vagy prüdériája miatt az év legnagyobb részében kénytelen csendben maradni, hazudozni, stb.

A felvonulás nem közlekedésszervezési kérdés, de még csak nem is ízlésbeli. Olyan társadalmi kérdésről beszélünk, amelyre egyébként a politika még ma sem mindig (általában nem) hajlandó vagy tud választ adni, holott a fent említett korlátoltság és prüdéria addig nem veszik ki, amíg az a hazai politikai elitet is jellemzi.

Jellemző, hogy a nyugat-európai menetekkel ellentétben Magyarországon vezető (értsd: első vonalbeli) politikus még nem vett részt felvonuláson. A rendőrségi tiltás ellen tiltakozó főpolgármester közleményében azt írta: “szándékában áll” részt venni a felvonuláson. A szándék kevés. Menjen el valóban.

Király Dávid

Comments are closed.