Forrás: NOL

Először Izraelt vádolták egy családi ház lerombolásával

NOL * Népszabadság Online * 2008. június 13.

Az iszlamista Hamász mozgalom pénteken elismerte, hogy nem egy izraeli légitámadás, hanem saját, robbanóanyagokkal manipuláló tagjai okozták az előző nap Bét-Lahíjában történt robbanást, amely nyolc palesztin halálát okozta.

„Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok hat tagja halt hősi halált Bét-Lahíjában, miközben egy (Izrael elleni) akció utolsó  előkészületeit végezték el” – áll a közleményben, amelyet pénteken tett közzé a Hamász fegyveres szárnya.

A Gázai övezet északi részén lévő település egyik kétemeletes házában bekövetkezett robbanásban a Hamász hét tagja és egy csecsemő vesztette életét, s további félszázan megsebesültek. A detonáció még tucatnyi házat megrongált a környéken.

Palesztin szemtanúk és az övezetet ellenőrző radikális szervezet több vezetője csütörtökön még azt állították, hogy a robbanást  izraeli légitámadás okozta. Az izraeli hadsereg határozottan cáfolta ezt. Szerintük a ház belsejében történhetett a robbanás amiatt, hogy robbanószerekkel babráltak ott.

A Hamász televíziója, az al-Aksza arról már csütörtökön is beszámolt, hogy a detonáció a mozgalom egyik katonai vezetőjének – egyes hírek szerint a mozgalom egyik fő bombagyárosának – házát rombolta le. A gázai övezeti mentőszolgálatok vezetője szerint az áldozatok többsége ugyanannak a családnak a tagja volt.

Táhir an-Nunu, a gázai Hamász-kormány szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy „a bűncselekményért az izraeli megszállókat terheli a teljes felelősség”. Közvetlenül a robbanás után a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok több rakétát és aknagránátot lőtt ki izraeli területre. Izraeli katonai források és mentők szerint 15 aknagránát és több rakéta csapódott be Dél-Izraelben, egy nő megsebesült. (MTI)

Comments are closed.