Forrás: JNA – Jewish News Agency

Daniel Libeskind írása olvashatatlan: bizonyítja ezt a San Franciscóban vasárnap megnyílt zsidó múzeum bejárata fölött látható tábla. Háromezernél is több sötétkék lemez borítja a 36 ferde ablakkal rendelkező kétemeletes épületet, amely ragyogva tükröződik vissza a szomszédos magas épületek üvegablakaiban, a kék kaliforniai égbolttal versengve.

A vasárnap megnyitott Contemporary Jewish Museum azonban ennek ellenére is csak kevés hasonlóságot mutat Libeskind berlini Zsidó Múzeumával.

Az 1999-ben elkészült berlini múzeum első pillantásra egy megrepedt Dávid-csillagra emlékeztet, belseje pedig a látogatók emlékezetébe idézi a zsidók tömeges kiirtását Németországban és Európában. San Franciscóban a Modern Zsidó Múzeum nem a művészetek kirakata, hanem színhely hangbeli élmények, előadások, találkozások és elmélkedések számára – mutatott rá Connie Wolf, a múzeum igazgatónője.

Az ünnepélyes megnyitó alkalmából rendezett kiállítás olyan művészek, mint Marc Chagall és Auguste Rodin alkotásaival jeleníti meg, hogy miként is viszonyultak a művészek a teremtés történetéhez.

Libeskind, akit 2003-ban megbíztak a New York-i „Ground Zero” újjáépítésével, 1998-ban kapta első megbízatását az Egyesült Államokban. San Franciscóban két évvel ezelőtt kezdték el a túlnyomó részt adományokból összetevődő 47 millió dolláros költséggel épülő múzeum munkálatait. A „vándorépítész” elnevezést kiérdemelt Libeskind az ünnepélyes megnyitást követően már aznap elutazott San Franciscóból. Mint ugyanis a dpa német hírügynökségnek elmondta, „tulajdonképpen New Yorkban él, de a legtöbb időt repülőgépen tölti”.

Forrás: MTI

Comments are closed.