Forrás: Stop!

Oliver Sacks

Az elismert ideggyógyász, Oliver Sacks talált egy közös vonást magában, és a harelmi Abyssinian Babtista Gyülekezet pásztorában: mindketten hisznek a zene gyógyító erejében.

Sacks, a nagysikerű “Ébredések” szerzője szombaton színpadra lépett a templom híres gospel-kórusa mellett a Tudományos Világfesztivál ünnepélyes megnyitóján. Az ötnapos ünnepségre New Yorkban került sor. Sack a megnyitót megelőzően interjút adott, melyben kijelentette: “Beszélni fogok egy orvos szemszögéből a zene jótékony, terápiás hatásáról, majd a csodálatos kórus fog énekelni…a közönség pedig majd meglátja, mit hasznosít belőle.”

Sacks legutóbb megjelent könyve a “Musicophilia: Mesék a zenéről és az agyról” címet viseli, és vizsgálja a zene és az agy kapcsolatát, beleértve a hatását olyan betegségekre, mint a Tourette-szindróma, a Parkinson-kór, az autizmus, vagy az Alzheimer betegség. “Még az elbutulás előrehaladott formájában, mikor az egyén elveszíti az emlékezőképességét és beszélni sem tud, a zenére mégis reagálnak” – mondta Sacks.

A babtista templom szokatlan helyszín Sacks számára, aki klinikai neurológus és pszichiáter professzor a Columbia Egyetemen. Zsidó nevelést kapott, de maga nem vallásos. De a zene egyházi életben betöltött központi szerepe miatt az Abyssinian nagyon jó hely arra, hogy megvitassák azt a számtalan módot, ahogy a zene befolyásolja az emberi agy működését, mondta Sacks, akit Robin Williams alakított az “Ébredések” című filmben – írja a MediPress.

Az Abyssinian pásztora, Calvon O. Butts elmondta, a kórus nagyon várja a közös szereplésüket. Megjegyezte, hogy a zene fontos szerepet játszik az ima gyógyító erejében. “Azt tanulmányoztuk, hogy miközben imádkozunk, fiziológiás változások mennek végbe a testünkben. A zene nagy szerepet kap ebben. Bizonyos hangok egyfajta békességet teremtenek a testben.”

Az Abyssinian gyülekezetet etióp tengeri kereskedők alapították 1808-ban, így a közösség 200 éves évfordulóját ünnepli. Kedvelt célpontja az európai turistáknak, akik sorban állnak a templom ajtajában a vasárnapi istentisztelet előtt.

A fesztivál ötlete a Columbia Egyetem fizikusa, Brian Greene és felesége Tracy Day fejéből pattant ki. “Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a tudományokra, hogy megértsék, ugyanolyan fontos, mint az irodalom, a művészet, a film és a színház” – mondta Greene. Bemutatkoznak még Nobel-díjasok, színészek, táncosok, filozófusok és tudományos újságírók. Greene reményei szerint a fesztivált más városok is megrendezik majd.

Comments are closed.