Forrás: NOL

Ötletek kezdő Izrael-zarándokoknak

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. június 9.

A tel-avivi strandon

Kép: GPO

Nem könnyű izraeli utazást tervezni, hiszen alaposan meg kell küzdeni a bőség zavarával, ki kell választani a rengeteg látnivaló közül a számunkra legfontosabbakat.

Az Izraelbe jutásnak ára van, mégpedig meglehetősen borsos. 100 ezer forint alatt nehéz megúszni a repülőjegyet, s a helyi közlekedésnek is ára van. A legkényelmesebb az autóbérlés, egy hétre már 200 dollár alatt kaphatunk egy Fiat Puntót, de ha szűkösebb a költségvetésünk, akkor viszonylag olcsó és kényelmes alternatíva a távolsági buszozás. A Tel-Aviv-Jeruzsálem járat oda-viszsza 30 sékelbe, Eilatba 112 sékelbe kerül. (1 sékel kb. 45 HUF) Az Egged busztársaság honlapján (www.egged.co.il) akár már Budapestről pontos információkhoz juthatunk a buszok menetrendjéről és áráról.

A következő lépés a szálláshely megszerzése, amelyben rendkívül széles a választék. Pénztárcájától függően valahol mindenki lehajthatja a fejét, vagy egy tengerparti méregdrága ötcsillagos szállodában, egy kempingben vagy egy Jeruzsálem óvárosában található tömegszálláson. Köztes lehetőség a tiszta és kényelmes ifjúsági szállások hálózata, de oda jó előre le kell foglalni a helyeket akár az interneten (www.iyha.org.il/eng/). A hátizsákos fiatalok már 3-4 dollárért leteríthetik hálózsákjukat a Jaffa kapu melletti lepukkant szálloda tetőteraszán és a pénzükért reggel még le is zuhanyozhatnak – persze luxusra ne számítsanak.

Ezek után már csak a legfőbb látnivalókhoz kell elbandukolni, ami nem mindig egyszerű a májustól októberig vadul tűző napon. Ajánlatos alaposan felszerelkezni árnyékolós sapkákkal, napszemüvegekkel, erős faktorú fényvédő krémekkel és soha nem szabad megfeledkezni a napi legalább 4-5 liter folyadék megivásáról, különben estére be lehet kalkulálni egy jó erős fejfájást.

Izraeli utunk első célja általában Jeruzsálem, a három világvallás semmihez sem hasonlítható szent városa. Az óváros csodái szinte mindenkit elvarázsolnak, kevesen úszszák meg könnybe lábadó szemek nélkül az első találkozást az évezredes kövekkel, ki-ki hite szerint a Siratófalnál vagy a Szent Sír-bazilika Golgotájánál. Kötelező program a Via Dolorosa végigjárása az oroszlános kaputól Jézus sírjáig, majd érdemes felmenni a bazár egyik utcájában található létrán a tetőre, fényképeszkedni a világ közepén, ott, ahol az óváros négy negyede, a zsidó, az örmény, az arab és a keresztény összeér.

A keresztény zarándokok a damaszkuszi kapun hagyják el az óvárost, mert onnan néhány méterre az arab buszpályaudvaron pár sékelért egyenesen Betlehembe, a Születés templomához viszi őket a minibusz. A betlehemi útra már vinni kell az útleveleket, gyakorlatilag határnak számít a Ciszjordániába utazás, a város melletti hatalmas, nyolc méter magas betonfalrendszer, az ellenőrző állomás.

Jeruzsálem mély spirituális élményét ajánlatos feloldani egy holt-tengeri kiruccanással. A történelem szerelmesei ott sem unatkoznak, Kumránban a holt-tengeri tekercsek ásatásait, Masszadán az ókori erődrendszert nézhetik meg a csobbanás előtt, de úszásról ne is álmodozzunk az olajos-csípős lében, ami teljesen más, mint minden eddigi találkozásunk a vízzel.

Hosszú a további látnivalók sora, időnk, érdeklődésünk és pénztárcánk függvényében választhatjuk ki a nyüzsgő tel-avivi Bauhaus belvárost, a Bahai-templomot Haifán, a Genezáret-tavat északon, és/vagy a názáreti templomegyüttest. Megnézhetünk számos kultúrát és hagyományt, drúz, arab és cserkesz falvakat, muzulmán, keresztény és zsidó városokat, kibucokat és mosávokat, (mezőgazdasági, illetve ma már ipari települések) üveg-acél high-tech ipari központokat, s ha mindezt meguntuk, mindig találunk egy közeli tengerpartot, ahol kipihenhetjük a homokba dőlve mindezeket az élményeket.

l Mintegy 50 nyugdíjas – 65 és 80 év közöttiek -, az izraeli turisztikai minisztérium önkéntes segítői lépnek szolgálatba vasárnaptól Jeruzsálemben, hogy segítsék a turistákat, köztük a magyarokat. Jeruzsálemben – mint a három nagy világvallás: a zsidó, a keresztény és a muzulmán központjában – fordul meg az Izraelbe látogató külföldiek többsége. A turisták 75 százaléka keresi föl a város zsidó emlékeit, köztük a Siratófalat és a zsidó negyedet, sokan mennek föl az Olajfák hegyére, megnézik a Szeplőtelen fogantatás templomát és végigmennek a Via Dolorosán.

A nyugdíjasok egyenruhát kapnak és kitűzőt a nevükkel és felirattal, hogy Nyugdíjasok a turizmusért és a környezetvédelemért héber és angol nyelven, és az is a kitűzőn lesz, milyen nyelven beszélnek a héberen kívül. Így lesz spanyol, francia, magyar, görög, arab, román és olasz nyelven társalgó segítője a külföldieknek. (MTI)

Info

Vízumra, oltásokra Izraelben nincs szükség. A Külügyminisztérium elővigyázatosságot tanácsol a turistáknak, de azok többnyire nem találkoznak fenyegetéssel, annál inkább sokszor kényelmetlennek és boszszantónak érzett biztonsági ellenőrzésekkel.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.