Forrás: Magyar Hírlap

C csoport: Lukas Podolski két góljával nyertek a németek.

A meccs után Podolski lengyel mezben (Fotó: Reuters – Kacper Pempel)

· Szakértői szemmel: Michal Listkiewicz, a lengyel szövetség elnöke.

· A portugáloknak drukkol Orbán

· Német-lengyel a pályán kívül

Németország-Lengyelország 2-0

Klagenfurt, 30 ezer néző, vezette: Tom Henning Övrebo (norvég).

Gól: Podolski (20., 72.).

Németország: Lehmann – Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen – Fritz (Schweinsteiger, 55.), Ballack, Frings, Podolski – Gomez (Hitzlsperger, 75.), Klose (Kuranyi, 91.).

Lengyelország: Boruc – Golanski (Saganowski, 75.), Bak, Zewlakow, Wasilewski – Lewandowski, Dudka – Lobodzinski (Piszczek, 65.), Krzynowek, Zurawski (Guerreiro, a szünetben) – Smolarek.

Az első játéknap után mindenki a portugálok szenzációs bemutatkozásáról beszélt. Vasárnap aztán bemutatkoztak a németek, akik még őket is lepipálták. A Nationalelf szórakoztató, kombinatív játékkal, ellentmondást nem tűrően intézte el a lengyel csapatot. A németek mindkét gólját az a Lukas Podolski szerezte, aki a sziléziai Gliwicében született, és akinek szinte az egész családja Lengyelországban él – a csatár visszafogott gólöröme ennek tudható be.

A németek már a 4. percben vezetést szerezhettek volna, azonban Miroslav Klose lövés helyett passzolt, Mario Gomez pedig lekésett a labdájáról. A 20. percben a szituáció ugyanez volt, csak a szereposztás és a végkimenetel tért el: Gomez indított, Klose passzolt, Podolski a hálóba lőtt, a lengyelek lestaktikája pedig csődöt mondott. A szünet után is tovább rohamoztak a németek, a 72. percben azonban Golanski szarvashibája is kellett a gólhoz: a védő késlekedett a felszabadítással, Schweinsteiger labdát szerzett, és ismét Podolski mattolta Borucot.

“Megérdemeltük a három pontot, Lukas (Podolski) kitűnően játszott, de ez az egész csapatra érvényes. A meccs nagy részében, leszámítva az első félidő végét, nagyszerűen futballoztunk” – lelkendezett a lefújás után Joachim Löw. Minden oka megvolt az örömre, amit csak az ronthatott el, hogy a német drukkerek egy része az éjszakát az őrszobán töltötte. A klagenfurti rendőrség 140 huligánt letartóztatott – miközben az egyik csapat az öltözőben készült a derbire, addig a másik náci rigmusokat skandált a városban.

Persze ennek a sztorinak is megvan az előzménye: az egyik lengyel bulvárlapban Leo Beenhakker Joachim Löw és Michael Ballack levágott fejét tartotta a kezében. Az eljárást betegesnek minősítette a lengyelek kapitánya, szomorú volt, de azért számított a vereségre. “Nagyon csalódott vagyok, de erre a vereségre már a sorsolás pillanatában is gondoltam.” A holland mester most a német csapat első számú szurkolójává válik, ha ugyanis a németek megvernék szerdán a horvátokat, akkor a lengyelek a saját kezükbe vehetnék a sorsukat. Feltéve, ha ők is megverik Ausztriát.

KTN

Comments are closed.