Forrás: Népszava

Félelem övezi a náci ruhás történelemtanár iskolaigazgatói kinevezését Tordason. A településen pénteken már felvonult a Magyar Gárda, illetve nyilvánosságra került, hogy nem kaphat ötöst történelemből az a gyermek, aki nem jelenik meg a Trianon-emléknapon. A szülők tiltakozásdömpingre készülnek. Hasonló a helyzet Diósdon is.

Akár az állampolgári engedetlenségtől sem riadnának vissza azok a tordasiak, akik elemi elutasítással fogadják a szélsőjobb fenyegető térnyerését a településen. A Fejér megyei faluban már az is aggodalmat keltett, hogy a budakeszi katolikus gimnáziumból tavaly távozni kényszerült tanár – aki náciruhás fényképét tette fel egy közösségi hírportálra – benyújtotta iskolaigazgatói pályázatát. Akkor tüntetést szerveztek megválasztása ellen. Végül mégis Kosaras Péter Ákos lehetett a szomszédos Gyúróval közös fenntartású művészeti iskola igazgatója.

Az elmúlt hétvége igazolni látszik az aggodalmakat. A Trianon-megemlékezésen – mint arról a helyiek beszámoltak – megjelent a Magyar Gárda egy szakasza is. Arról is írtunk, hogy a jeles történelemjegyhez azt a feltételt szabta egy pedagógus, hogy a tanulók megjelenjenek a rendezvényen.

Tegnap Tordason azt is megtudtuk, Kosaras Péter Ákos megválasztása után „át is vette a hatalmat” az iskolában, bár mandátuma csak augusztus elsejétől él. A faluvezetés ezt úgy kommentálta: az igazgató „társadalmi munkában” kapcsolódott be az intézmény vezetésébe. Névtelenséget kérő szülők arról számoltak be, hogy az igazgató a hét végén sorra agitálta a helyieket: fogadják el kinevezését. Ez azonban nemhogy megnyugvást nem hozott, de a településen újabb félelmeket szült, így a lakosok egy része a korábbinál is keményebb kiállásra készül, amire az oktatási ombudsman tegnapi interjúja is bátorítja őket. Aáry Tamás Lajos egyebek mellett arról beszélt, hogy a civil erőt kéri tiltakozásra. „Az érintetteknek kell helyben eldönteni,, hogy valóban átléptek-e egy határt.” Ha Tordas és Gyúró összefog, és azt mondják, hogy köszönjük, ezt így nem, akkor „nagyon tudunk segíteni”- jelentette ki Aáry.

Hiller István oktatási miniszter ugyan jelezte, hogy közvetlen beleszólása nincs – nem lehet – a döntésbe, de miniszterként felel az oktatásügy színvonaláért, ezért az önkormányzatokat mint fenntartókat arra kérte, vizsgálják felül elhatározásukat. Történészként és történelemtanárként egyetértett a Történelemtanárok Egyletének azon állásfoglalásával, amely elfogadhatatlannak nevezte azt, ha egy tanár kirekesztő módon, kirekesztő szellemben tanít, különösen aggályosnak tartja ezt egy történelemtanár esetében. „A Waffen-SS egyenruhája a világon mindenütt a fasizmus, a náci hadsereg szimbóluma. Ilyen egyenruhában tetszelgő, zavaros gondolatokat leíró ember egy iskolai közösség vezetésére nem alkalmas” -mondta a miniszter.

A tordasi szülők tegnap közvetlenül is felvették a kapcsolatot az ombudsmannal. Lapunk úgy tudja, hogy több elképzelés is szóba került a tiltakozáshoz. Annak csekély a valószínűsége, hogy valamennyi szülő kiíratja gyermekét az intézményből, így téve működésképtelenné azt. Elképzelhető viszont, hogy bojkottálják a tanévzáró ünnepséget, valamint az őszi tanévnyitót. Véleménynyilvánító népszavazás kiírása is felmerült. Ahogyan az is: Kosaras legyen hű magához! Budakesziről azért távozott – amint arról korábban maga nyilatkozott -, hogy személye ne lehessen támadási felület. Most Tordason lett az. Igaz, ide nyilván nem azért pályázott, hogy aztán ne fogadja el az állást.

Népszava Online

Comments are closed.