Forrás: MNO

2008. május 26. 00:00Hatodik éve élvezzük az ellenzékellenes újságírás áldásait. Hogy néz ez ki? „Uram, önök elloptak százmilliárdot a költségvetésből. Igaz? Nem igaz, de az Orbán-bányák… Uram, önt azzal gyanúsítják, hogy ingyen jutott az Operaházhoz, sőt az állam fizetett önnek, csak vigye. Igaz? Nem igaz, de a tokaji közgyűlésen Orbán… Igaz, hogy az ön felesége országos ügyekben mindenfajta felkérés nélkül locsog-fecseg? Nem, nem igaz, de Orbán veri a feleségét…

Nem muszáj folyton és durván hazudni. Sokkal finomabb módszer az elhallgatás, a féligazságok, a célzások, a bevésések, az ismétlések, az erőszakoskodások, a tagadás és a pimaszkodás alkalmazása. Megismertünk dús fantáziájú szerzőket, akiket szigorúan névtelenül és tanúk nélkül folyton lezsidóznak, zsidóbérenceznek, lökdösnek, vegzálnak, lefejelnek. Aztán, amikor valaki nagy ritkán veszi a fáradságot, és kideríti, hogy ezen állítások nagyrészt hazugságok, akkor jön a magyarázat: nem történt ugyan meg, de megtörténhetett volna.

Hogy Gyurcsány Őszödig a média egyes számú kedvence volt, tény. A KISZ lovagja, aki legyőzi Orbánt. Az őszödi beszéd kiszivárgott, mint Kéri László zártkörű klubjából Orbán állítólagos mondatai.

Ha én vagyok Orbán Viktor, a lábamat nem teszem be abba a klubba, melynek vezetője Kéri László. Orbán volt tanárának oroszlánrésze volt abban, hogy Kende Péter könyvében Orbán egy visszataszító, jellemtelen karrierista képében jelenik meg az olvasó előtt. Kéri felesége, Petschnig Mária Zita pedig minden alkalmat megragadott arra, hogy Orbánt és kormányának gazdaságpolitikáját következetesen károsnak, ostobának és dilettánsnak nevezze. Elhiszem én, hogy most Orbán a nyerő, és jóban kell vele lenni, de nem mindegy, ki tülekedik körülötte, és miért. Az is érdekes, hogy a szigorúan titkos, szigorúan magánklubból, nini, csak úgy kireppennek információk. Mennyiben zárt ez a klub, és ha nem zárt, hogyhogy pont az Index felé nyílik ki? Zaftos álmuníciók áramlottak ki, Gréczy Zsolt és Dobrev Klára kezdhetik fonogatni a köteleket, csak most nem Kövér László, hanem Orbán nyakába. Mivel a Gyurcsány-kormány tényleg az utolsókat rúgja, minden hazugság felér egy falat vajas kenyérrel. Orbán leállítja a négyes metró építését. Látványos, ütős, sikeres, főképp mert nem igaz. Ez már döfi, ezzel bizonyítható, hogy ha jön Orbán, jaj Budapestnek. Lehet rágódni, elemezni, fenyegetni a fővárosiakat. Miközben arról van szó, hogy a lassan ezermilliárdosra dagadó kiadás, bármilyen hasznos is, már nem éri meg. „El a kezekkel Magyarország építésétől!” Szegény rövideszű Gyurcsány, ki állította le a kormányzati negyedet? A következő ragyogó lufi, hogy Orbán befagyasztja a nyugdíjakat. Mivel a nyugdíjakat törvények szabályozzák, már az állítás is marhaság. De lehet vele virítani, Gyurcsány már telegurgulázta az országot, hogy ő ezt nem engedi meg. A nyugdíjemelések egyszázalékos keresztes lovagja, a tizenharmadik havi nyugdíjak elinflálója, amint hülyíti a templom egereit. Cáfolt a Fidesz? Cáfolt? Van értelme? Nincs. Ezeknek a finom fonatú hazugságoknak jellemzőjük, hogy nem lehet szétzúzni őket. Ragadósak, mert a hiszékenyek alig várják, hogy átverjék őket, és kezdődjék a rettegés. A jövő héten kiszivárog, hogy Orbán titokban azt is mondta, betiltja az abortuszt, kötelezővé teszi az egyházi esküvőt és a hittanórákat. Később titkos kínzókamrákról olvasunk a Népszavában, ahol az ateistákból Orbán tölti a kolbászt. A kenyai boszorkányégetésben is, mint elhintik, benne volt a keze.

Így működik Frenki látványkonyhája: zuhogó szavak mögötti nulla tettek.

Seszták Ágnes

Comments are closed.