Forrás: HETEK

Morvay Péter

Az Iszlám Napja eljövetelét akarják siettetni

Nukleáris dzsihádot hirdetett meg az al-Kaida terrorszervezet a héten közzétett legújabb videoüzenetében – közölte az FBI. A Nukleáris dzsihád: a végső terror című közlemény az al-Ehlaasz című internetes portálon jelent meg. Ebben a következő hallható: “Számunkra elfogadható az a gondolat, hogy sok embert öljünk meg. Az emberi áldozatok nagy száma tömegpusztító fegyverek alkalmazásából származhat.” Bin Laden és követői abban hisznek, hogy a nukleáris kataklizma sietteti az “Iszlám napjának” a bekövetkeztét, amikor az egész világ meghajtja térdét Allah trónja előtt.

Az ABC amerikai televízió értesülése szerint a Szövetségi Nyomozóiroda riasztotta a 18 ezer FBI-ügynököt, hogy készüljenek fel egy tömegpusztító eszközökkel történő támadásra. A hivatal szerint nincs információjuk közvetlen fenyegetésről, de komolyan veszik az al-Kaida üzenetét, amelyben biológiai, vegyi és nukleáris eszközök bevetésére szólítanak fel a Nyugat ellen.

Robert Mueller, az FBI igazgatója a Newsmax nevű amerikai hírmagazinban megjelent interjúban azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy az al-Kaida végső célja olyan nukleáris eszköz felrobbantása, amely több százezer amerikait ölhet meg. “Időnként olyan reálisan látom magam előtt ezt a fenyegetést, hogy egész éjszaka ezen gondolkodom” – tette hozzá Mueller, aki az interjúban azt is elismerte, hogy bin Laden jelenleg aktívan, de ugyanakkor elszigetelten tevékenykedik, és továbbra is kapcsolatban áll al-Kaida-sejtekkel, melyeknek egy része az Egyesült Államokban működik. Mueller felhívja a figyelmet arra, hogy mivel az elmúlt években nem érte támadás az Egyesült Államokat, fennáll a veszély, hogy az amerikaiak önelégültté válnak. Mint mondta, az al-Kaida rendkívül türelmes, és nem sajnálja az éveket arra, hogy az országba szivárogtassa embereit, akik kivárják a megfelelő alkalmat. Az FBI igazgatója biztos abban, hogy lesz még támadás, a kérdés csupán az, hogy mikor és milyen mértékű lesz.

Paul Williams egykori FBI-tanácsadó tavaly májusban megjelent Az iszlám napja: Amerika és a nyugati világ megsemmisítése című könyve szerint egyszerre hét amerikai metropolisz ellen készül atomtámadás. A nukleáris apokalipszissel az al-Kaida egyetlen, végső csapást mérne a zsidó-keresztény civilizációra, amelynek helyébe az iszlám világuralmat szeretné állítani.

Williams FBI-forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az al-Kaida már az 1990-es évek elején – jóval a szeptember 11-ei támadások előtt – elkezdte a tömegpusztító fegyverek előkészítését. A tervek szerint hét amerikai város – New York, Washington, Las Vegas, Miami, Boston, Houston és Los Angeles – ellen egy időben hajtanának végre taktikai atomtöltetekkel támadást, de az európai nagyvárosok is célponttá válhatnak.

Williams idézi a CIA egyik vezető tisztviselőjét, Michael Scheuert, aki elismerte: a hírszerző ügynökség “tudomására jutott, hogy bin Laden és az al-Kaida különlegesen kifinomult és professzionális erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy tömegpusztító fegyvereket szerezzen. 1996 végére világos volt, hogy teljesen más szervezettel állunk szemben, mint előtte bármikor”.

Hamid Mir, az egyetlen újságíró, aki 2001 szeptember 11-e után beszélt bin Ladennel

A könyv is fényképekkel dokumentálja, hogy bin Laden dúsított urániumot vásárolt Szudánban és nukleáris berendezéseket szerzett be a csecsenektől és az orosz maffiától. Az “amerikai Hirosimához” szükséges eszközök előállításában és beszerzésében Williams információi szerint Abdul Khader Khan pakisztáni atomtudós, a nukleáris feketepiac leghírhedtebb szereplője is segédkezett. Az al-Kaida mintegy 80-100 millió dollárt költött az eszközök – taktikai atomfegyverek és radioaktív “piszkos bombák” megvásárlására. Ez a pénz elsősorban az Afganisztánban előállított heroin-kereskedelemből származott.

Az al-Kaida mostani üzenetének nincs közvetlen előzménye: a terrorszervezet eddig nyíltan nem fenyegette meg tömegpusztítással a Nyugatot. Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője legutoljára május 18-án jelentkezett egy neki tulajdonított felvétellel, amelyen nekitámadt az Izrael alapításának 60. évfordulóján részt vevő nyugati vezetőknek, és leszögezte: a muzulmánok nem adnak fel egy hüvelyknyit sem Palesztinából.

Igaz, Omár molla, az afganisztáni tálibok vezetője 2001 végén beszélt erről a lehetőségről a BBC-nek adott nyilatkozatában, amelyben azt mondta, hogy az al-Kaida célja egy, a szeptember 11-ei támadásnál is “nagyobb ügy”, amely nem más, mint “Amerika lerombolása”. Omár nem nevezte meg pontosan, hogy milyen eszközzel hajtanák végre a támadást, de utalt arra, hogy a terv végrehajtása már folyamatban van: “Allah akaratából végre fogjuk hajtani. Az emberi akaratot és felfogóképességet meghaladó feladatról van szó, de bízunk az isteni segítségben.”

A támadás előkészítésében az FBI szerint kulcsszerepet játszik Adnan el-Sukridzsuma, aki már rég tökéletesen beilleszkedett az amerikai kultúrába és társadalomba. Robert Mueller ezt az embert “a következő Mohammed Attának” nevezte, a szeptember 11-ei akció kitervelőjére utalva. Mueller szerint Sukridzsuma nemcsak a támadás összehangolását végzi, hanem akár már nukleáris anyagot is csempészhetett az országba, mivel “hátborzongató képességgel rendelkezik ahhoz, hogy egy tömegben elvegyüljön, kinéze­tét változtassa, és többféle személyazonosságot vegyen fel”. Tökéletesen beszél angolul, és általában amerikai olasznak adja ki magát. Paul Williams szerint az FBI mulasztást követ el, mivel bár a világ talán legveszélyesebb emberéről van szó, Adnan el-Sukridzsuma nevét a legtöbb amerikai még soha nem hallotta, és a képét sem látta.

Adnan el-Sukridzsuma, az al-Kaida amerikai vezetője

Az al-Kaida titkos arzenáljáról szóló híreket megerősítette egy neves pakisztáni újságíró is. Hamid Mir azzal vált híressé, hogy ő volt az utolsó riporter, aki interjút készített Oszama bin Ladennel 2001 októberében, közvetlenül az afgán tálib kormány megdöntése előtt. Mir szerint az al-Kaida az 1990-es évek során 42 szuperügynököt képezett ki és telepített az Egyesült Államokba. Közülük 19-en vettek részt a szep-­tember 11-ei támadásokban, 23-an azonban “alvóügynökként” készen állnak arra, hogy megkapják a parancsot az újabb támadásra.

Mir figyelmeztet arra, hogy a terrorszervezet bejelentéseit nem szabad dezinformációnak tekinteni, mivel ezért egyszer már drága árat kellett fizetni, amikor nem vették komolyan Oszama bin Ladent, aki 1998-ban háborút hirdetett Amerika ellen. “A megfelelő pillanatra várnak – állítja a pakisztáni újságíró. – Azt akarják, hogy az Egyesült Államokat muzulmánok elleni tömeggyilkossággal lehessen vádolni (például egy Irán elleni támadás során), hogy igazolást találjanak a tettükre. Ezt részletesen elmondta az al-Kaida egyik vezetője, amikor Afganisztánban a Kunar-hegységben interjút készítettem Oszama bin Ladennel.”

Nukleáris pokol 10 millió fokon

Theodore Taylor neves amerikai fizikus szerint egy táska méretű, taktikai atombomba felrobbanása intenzív termikus sugárzást bocsát ki, egy 400 méter átmérőjű tűzgömböt létrehozva. Ennek középpontjában a maximális hőmérséklet eléri a 10 millió Celsius-fokot. (A Világkereskedelmi központ tornyait összedöntő hőség nem érte el az ötezer fokot.) Taylor becslése szerint, ha szeptember 11-én egy ilyen eszközt robbantottak volna fel, akkor romba dőlt volna a teljes manhattani pénzügyi központ. Legalább 250 ezer ember azonnal meghalt volna, és másik félmillió a sugárzás miatti betegségek következtében – állítja a tudós. Az al-Kaida a miniatűr nukleáris eszközök mellett vegyi és biológiai fegyverekkel, például anthraxszal is rendelkezik.

Felül: Szudánban elfogott nukleárisanyag-konténer. Ilyenekben adtak el az al-Kaidának hasadóanyagokat.

Alul: Hordozható taktikai atomfegyver (“táskabomba”)

Forrás: FBI-archívum

Comments are closed.