Forrás: Népszava

Az izraeli vezetés elégedetten nyugtázta csütörtökön Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt Jeruzsálemmel kapcsolatos kijelentéseit, a palesztinok viszont elítélték azt.

Obama úgy vélekedett szerdán Washingtonban a legnagyobb Izrael-barát lobbi, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) küldöttei előtt, hogy Jeruzsálemnek „Izrael fővárosának és oszthatatlannak kell maradnia”.

A jelenleg washingtoni látogatáson tartózkodó Ehud Olmert izraeli kormányfő „nagyon meghatónak” nevezte Obama szavait, magát az illinois-i szenátort pedig „lenyűgöző egyéniségnek”. Hozzátette: ha Obamát megválasztják az Egyesült Államok elnökének, „minden kérdést megvitatnak vele”.

Olmert volt az első izraeli tisztségviselő, aki állást foglalt Obama beszédével kapcsolatban. Előzőleg az izraeli külügyminisztérium nem volt hajlandó kommentálni, a látszatát is el akarván kerülni annak, hogy beavatkozik amerikai belügyekbe.

Szalai Meridor, Izrael washingtoni nagykövete igyekezett fenntartani bizonyos semlegességet. A diplomata az izraeli közrádióban úgy vélekedett, hogy az AIPAC előtt beszédet mondó mindhárom elnökjelölt – a republikánus John McCain, valamint Hillary Clinton és Obama – „egyaránt fontos és bíztató szavakat mondott”. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy „bár az amerikai kongresszus már többször elismerte az újraegyesített Jeruzsálemet mint Izrael fővárosát, az amerikai kormány nagyobb óvatosságról tett tanúságot”.

Kelet-Jeruzsálem 1967-es megszállását, majd annektálását a nemzetek közössége soha nem ismerte el, s a nagykövetségek túlnyomó többsége – köztük az Egyesült Államoké is – Tel-Avivban működik.

A palesztinok már szerda este visszautasították Obama nyilatkozatát. „Az egész világ tudja, hogy nem fogadunk el olyan palesztin államot, amelynek nem Jeruzsálem a fővárosa” – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök. Ugyancsak elítélte az amerikai elnökjelölt szavait a Hamász radikális iszlamista szervezet, amelynek szóvivője szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy az amerikai politikusok ellenségesek az arabokkal és a muzulmánokkal szemben.

MTI

Comments are closed.