Forrás: Stop!

Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok miniszteri biztosa a tordasi iskola igazgatóválasztása ügyében. Erről Aáry-Tamás Lajos szerdán tájékoztatta az MTI-t, miután találkozott a Történelemtanárok Egyletének elnökével, aki sürgős választ kért tőle az ügyben. A történelemtanárok szervezete mellett a biztost megkeresték helyiek, tordasiak, szülők is.

Aáry-Tamás Lajos elmondta: a rendelkezésre álló információk alapján úgy döntött, hogy hivatalból vizsgálja az ügyet. Megnézi, sérült-e valakinek a joga, s hogy az oktatásról szóló jogszabályok adnak-e megfelelő garanciát arra: ma Magyarországon „egy náci ne lehessen állami iskolában igazgató.”

A Tordas és Gyúró társult intézményeként működő tordasi iskola munkáját augusztus 1-től Kosaras Péter Ákos hadtörténész, középiskolai tanár irányítaná, aki az interneten tavaly SS-egyenruhában volt látható.

Juhász Csaba, Tordas független polgármestere az MTI-nek múlt szombaton elmondta: a Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény jövendő vezetője mindkét érintett település képviselő-testületében megkapta a szükséges számú szavazatot, azaz a minősített többséget.

A két testület először május 22-én Tordason, együttes ülésen próbálta megválasztani három jelölt közül a nyugdíjba vonuló jelenlegi igazgató utódját.

Kosaras Péter Ákos személye megosztotta a falut, a szülők képviselői a községháza előtt bejelentett demonstrációt tartottak, s petícióban kérték a képviselőket, hogy alaposan fontolják meg a döntést. A tordasi képviselők többsége már akkor Kosarast tartotta a legmegfelelőbbnek a posztra, de a gyúróiak két igen és hat tartózkodás mellett akkor még elutasították a megválasztását.

Miután a törvény lehetőséget ad arra, hogy 15 napon belül ismét összeüljön a testület és megvitassa a kérdést, csütörtök estére a gyúróiak ismét összehívták képviselőiket. A döntés péntek hajnalra született meg: minősített többséggel támogatták Kosaras Péter Ákos megválasztását, mivel az ő oktatási-nevelési programját találták a legjobbnak.

Kosaras Péter Ákos korábban a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyetteseként dolgozott. Tavaly júniusban került fel az internetre az a kép, amelyen SS-egyenruhában volt látható. Akkor azt mondta, az egyenruhát egy történelmi játék kedvéért, hagyományőrző táborban öltötte fel. Az ügy kirobbanását követően felmentették a beosztásából az egyházi iskolában, majd a munkaviszonya is megszűnt.

A tanár igazgatóvá történt megválasztása téma volt a héten az Országgyűlésben is. Gusztos Péter szabad demokrata képviselő úgy fogalmazott, hogy két település gyermekeit bízták egy olyan „beteglelkű” emberre, aki magát „jószívű SS-nek” nevezte. Nem lehet két pofonnal elzavarni a szélsőjobbot, be fogja nyújtani a számlát, amit közösen kell majd megfizetni – jegyezte meg Gusztos Péter.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára akkor erre úgy válaszolt: „Osztom képviselő úr aggodalmait”. Mint kifejtette, az állam eszközei korlátozottak az effajta ügyekben, de ha lesz lehetőség, fellépnek a kinevezés ellen. Azt is fontosnak nevezte, hogy a civil szervezetek megszólalnak ilyen ügyekben.

A Történelemtanárok Egylete hétvégi állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte azt, ha egy tanár kirekesztő módon, kirekesztő szellemben tanít, különösen aggályosnak tartja ezt egy történelemtanár esetében. Ha valaki náci eszméket hirdet, burkoltan vagy nem burkoltan kirekesztő megjegyzéseket tesz, például „zsidózik”, felmerül a szakmai alkalmatlanság kérdése – tette hozzá Miklósi László, a szervezet elnöke.

Comments are closed.