Forrás: HETEK

Hetek-összeállítás

“A jelenlegi helyzet fényében, és tekintettel azokra a kihívásokra, amelyekkel Izraelnek szembe kell nézni, többek között a Hamasz és a Hezbollah, Szíria és Irán, a fogságban lévő izraeli katonák ügye és a békefolyamat jelentette kihívásokkal, a miniszterelnök nem irányíthatja egyszerre a kormányt és a személyes ügyeit is” – jelentette be Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a knesszetben tartott sajtótájékoztatón.

“Az ország javára és az általánosan elfogadott normákra való tekintettel, úgy hiszem, hogy a miniszterelnöknek ki kellene vonnia magát az ország ügyeinek irányításából” – tette hozzá Barak, lemondásra szólítva fel ezzel Ehud Olmert izraeli államfőt. Bár Barak hozzátette, hogy nem a Munkáspárt feladata dönteni a miniszterelnök lemondásáról, hangsúlyozta, hogy ezt Olmertnek magától kellene megtennie. A védelmi miniszter szerint a Kadima pártnak “lelki vizsgálatot” kellene tartania, és arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Olmert nem mond le, a Munkáspárt az előrehozott választásokat fogja sürgetni. Ehud Olmert a gyanú szerint egy amerikai üzletembertől több százezer dollár készpénzt kapott személyes célokra. Az ügyészség két év alatt öt büntetőügyben indított vizsgálatot Olmert ellen.

Eredményes volt a Hezbollah-puccs

Hat hónapos patthelyzet után ismét van elnöke Libanonnak. A bejrúti parlament ellenszavazat nélkül a hadsereg eddigi főparancsnokát, Michel Szulejmánt választotta meg államfőnek. A Nyugat által is támogatott bejrúti kormány és a síita ellenzék múlt héten egyezett meg Katarban a másfél éve tartó politikai válság lezárásáról.

A szavazáson jelen volt Irán és Szíria külügyminisztere is, akik a síita Hezbollah-vezette ellenzékhez állnak közel, és Szaúd-Arábia fődiplomatája is, aki a szunnita kormányt támogatja. Szulejmán jó kapcsolatokat ápol mind a síita, mind a szunnita erőkkel. Az új elnök a gazdaság reformját, a hadsereg szerepének megerősítését és az ENSZ-határozatok betartását ígérte. A megállapodást ugyanakkor az Hezbollahhoz közel álló ellenzék csak azzal a feltétellel fogadta el, hogy elegendő helyhez juthat a kormányban ahhoz, hogy a fontosabb kérdéseket megvétózhassa. A megállapodást számos nyugati elemző a Hezbollah győzelmének tekinti, amelynek fegyveres tagjai a hónap elején elfoglalták Bejrút utcáit.

Comments are closed.