Forrás: NOL

A Kadima és a közvélemény is Cipi Livnit támogatja

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. május 31.

A Barak-Adler-Livni-féle cselszövés a Kadima tönkretételére nem fog sikerülni – nyilatkozta Saul Mofáz közlekedési miniszter és miniszterelnök-helyettes, majd saját pártja elleni puccsal és konspirációval vádolta meg Cipi Livni külügyminisztert az immár nyíltan zajló utódlási harcokban.

A héjának számító egykori vezérkari főnököt, Mofázt tekintik az Ehud Olmert által támogatott örökösnek a Kadima élén, de a közvélemény-kutatók szerint nemcsak a széles publikum, hanem a tagság is inkább Livnit szeretné a párt vezetőjének látni. Ennek egyik fő oka, hogy a nyílt és átlátható politikát szorgalmazó Livnire sohasem vetült a tisztességtelenség árnyéka sem, az egyik helyi tévékommentátor szavaival: „Livninél ami bruttó, az egyben nettó is.”

Cipi Livni csütörtökön gyors és tiszta előválasztásokat hirdetett a kormányzó párt tisztújítására, hogy demokratikusan válasszák meg a korrupciós vádak miatt ellehetetlenült Ehud Olmert utódját. Bejelentését a lemondásról hallani sem akaró kormányfő és szövetségesei mélyen elítélték, mondván: ilyen ügyekben csakis a párt vezetője dönthet. A Kadima pártot a Likudon belüli ármánykodásoktól megfáradva Ariel Saron éppen azért hozta létre, hogy belső harcokkal ne lehessen elmozdítani a pártvezért, egyedül ő határozhat az előválasztások kiírásáról. Olmert a nyílt színen ártatlanságát hangoztatja, és mintha mi sem történt volna, a jövő heti amerikai útjára készülődik. A színfalak mögött viszont pénteken utódlási tárgyalásokat folytatott Mofázzal, és jogi szakértői azt kutatják, miként vehetné vissza Livnitől miniszterelnök-helyettesi címét.

Közben Benjamin Netanjahu a Golán-fennsíkon tartott Likud-gyűlést, ahol azt mondta, hogy a Golán és a Jordán völgy megvédésének módja az előre hozott választásokban rejlik. Itt a legfrissebb adatok szerint pártja szerezné meg a legtöbb mandátumot, és így jobboldali kormányt alakíthatna.

Jeruzsálem, 2008. május

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.