Forrás: NOL

Szélsőjobboldaliak zaklatták Demszkyt a turul miatt

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. május 31.

A korábbi fiaskók után sikerült döntést hoznia a Fővárosi Közgyűlésnek a budapesti egészségügy új modelljéről, amelyet csütörtökön késő este fogadtak el az MSZP, az SZDSZ és az MDF támogató voksaival, a Fidesz-KDNP tiltakozása ellenére.

A Horváth Csaba (MSZP) egészségügyi főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat lényege, hogy a főváros által fenntartott egy tucat egészségügyi intézményt – amely jelenleg 90 telephelyen, ötszáz épületben működik – gazdasági társasággá alakítanák át, ezeket pedig egységes, „erőforrás-gazdálkodásért felelős” szervezet fogná össze, amely központilag intézné például az intézmények beszerzéseit. A 2009-től induló új rendszertől a főváros évi 2-4 milliárd forintos megtakarítást és a kórházak közötti fokozottabb versenyt várja. A közgyűlés mostani döntésével 330 millió forintot különített el, hogy kidolgozzák a holdingszerű működés koncepcióját és megvalósítási tervét. Az előkészítést egy tíztagú projektiroda végzi, az ennek működésére szánt 46 milliót azonban nem fogadták el, mert az MDF azt nem támogatta.

A fővárosi egészségügyi rendszer átalakítását az ellenzék is szükségesnek tartja, de – mint azt a vitában és tegnapi tájékoztatóján Pesti Imre (Fidesz) is elmondta – sokallják a tanulmánytervek készítésére szánt pénzt, azt „pénzlenyúlásnak” tartják.

A holding ötlete a koalíción belül sem élvez teljes támogatást; a csütörtöki elfogadó döntés előtt már többször is előfordult, hogy Horváth Csaba előterjesztésének megtárgyalásához nem volt meg a szükséges többség. A csütörtöki közgyűlési vitában Gy. Németh Erzsébet (MSZP) hiányolta, hogy e fontos kérdésben Demszky Gábor mindeddig nem szólalt meg. A főpolgármester erre válaszul azt mondta: az egészségügy a helyettesének a reszortja, és ő Horváth Csabát bízta meg a koncepció kidolgoztatásával.

Csütörtökön késő este döntött a közgyűlés arról is, hogy tízmilliárd forintos támogatást ad a BKV-nak, és arról is határoztak, hogy 2010-re védett buszkorridor épül az Örs vezér tere és Rákosmente városközpont között.(S. G.)

Miután nem adott hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés a XII. kerületi turulszoborra, a szélsőjobboldali kuruc.info portálra kikerült Demszky Gábor és Horváth Csaba mobiltelefonszáma. Czuk Dóra, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke elmondta, a főpolgármester telefonjára több mint 130 névtelenül gyalázkodó, rasszista és antiszemita SMS és hívás érkezett.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.