Forrás: hirszerzo.hu

Az Izraelt kormányzó Kadima párt vezetői egy héten belül összeülnek, hogy döntsenek egy belső pártválasztásról, amellyel leválthatnák Ehud Olmertet. A korrupciós botrányba keveredett és lemondásra felszólított pártelnök-kormányfőt most a külügyminiszter, Cipi Livni irányából éri támadás. A külügyminiszter szerint akár az előrehozott választásokra is fel kell készülni.

Az Izraelt kormányzó Kadima párt vezetői egy héten belül összeülnek, hogy döntsenek egy belső pártválasztásról, amellyel leválthatnák Ehud Olmert miniszterelnököt – közölte pénteken a párt egyik vezetője.

Livni támadásban

Egy felmérés szerint, amelyet a Jediót Ahronót című napilap ismertetett, Olmert helyettese, Cipi Livni külügyminiszter megnyerne egy belső választást centrista pártjukban. Egy másik, a Maariv című lapban közölt felmérés szerint ugyanakkor egy parlamenti választáson alulmaradna a jobboldali Likud párt vezetőjével, Benjamin Netanjahuval szemben.

A korrupciós botrányba keveredett és lemondásra felszólított izraeli pártelnök-kormányfőt, Ehud Olmertet most a külügyminiszter, Cipi Livni irányából éri támadás. Livni azt javasolta, hogy tartsanak tisztújító gyűlést a Kadimán belül, hogy helyreállítsák a kormányzó pártba vetett bizalmat. A külügyminiszter szerint akár az előrehozott választásokra is fel kell készülni.

Livni és Olmert: feszült viszony (Fotó: MTI/EPA)

Cipi Livni – Izrael egyik legbefolyásosabb asszonya – felszólította a kormányzó Kadima pártot, hogy jelöljék meg Ehud Olmert utódját. Kijelentése azért fontos, mert első alkalommal fordult elő, hogy Olmert párttársa kérdőjelezi meg a kormányfő alkalmasságát. Az izraeli pártelnök-kormányfő korrupciós botránya a külügyminiszter szerint rányomta a bélyegét a Kadima népszerűségére és a pártba vetett bizalomra is, így az elvesztett bizalmat vissza kell szerezni.

„Nem tudunk szemet hunyni”

Követelésével Livni saját magát is képbe hozta, mint Olmert utódjelöltje. A jelenlegi kormányfővel szemben ugyanis a külügyminiszter nagyon népszerű, esélyesként száll be az esetleges utódlási harcba. A szabályok szerint egyébként, ha Olmert lemondana, 100 napig Livni lépne a helyébe a kormány és a párt élén is.

„Az elmúlt napok történései felett nem tudunk szemet hunyni” – jelentette ki Livni az Olmert-ügyben folyó nyomozásokra hivatkozva. A nyomozás során egy amerikai üzletember, Morris Talansky azt vallotta, hogy 15 év alatt közel 150 ezer dollárt adott készpénzben Olmertnek kampánycélokra és luxusnyaralásokra még annak megválasztása előtt.

A vád szerint Olmert cserébe segítette őt különböző pályázatok elnyerésében, továbbá megkönnyítette jeruzsálemi telekvásárlásait. Olmert szerint nem történt törvénysértés, az adomány csupán egyszerű „kampány-hozzájárulás” volt.

A miniszterelnököt szerdán Ehud Barak védelmi miniszter, a Kadima legnagyobb koalíciós partnerének, a Munkapártnak az elnöke lemondásra és tevékenységének felfüggesztésére szólította fel. Barak szerint Olmertnek az állam érdekében „fel kell hagynia a kormány napi feladatainak irányításával”, mert „erre aligha képes, miközben ezzel párhuzamosan saját ügyeivel kell foglalkoznia”.

Már tavaly rezgett a léc

A kormányfői posztra szintén esélyes Barak azt is közölte, hogy a Kadima véleménye szerint „lelkiismereti vizsgálatot kellene tartania”, és találnia kellene másvalakit a kormányfői posztra. „Ha a Kadima nem alakít nekünk megfelelő kormányt, azon leszünk, hogy kitűzzük az előrehozott választások időpontját” – jelentette ki.

Barak – akinek a kormányfői jelöléshez előbb parlamenti mandátumot kell szereznie – már tavaly szeptemberben szorgalmazta, hogy Olmert mondjon le, ha a libanoni háborút vizsgáló bizottság elmarasztalja őt. Az év elején ez meg is történt, de a Munkapárt elnöke akkor azt mondta, a „megfelelő pillanatban” szólítja majd fel a miniszterelnököt a távozásra.

Tavaly egyébként Livni is lemondásra szólította fel Olmertet, ugyanebből az okból. Akkor azt mondta, hogy a Kadimának új vezetőre van szükség. „Ha eljön az idő, utódjelölt leszek” – jelentette ki tavaly. (A Kadima éléről csak rövid út vezet a kormányfői poszt betöltéséhez.) Akkor azonban Livni még tartózkodott attól, hogy Olmertet, mint kormányfőt is távozásra szólítsa fel.

Csütörtökön napvilágra került egy felmérés, melyet a Jediót Ahronót című népszerű napilap közölt. Eszerint a megkérdezettek 70 százaléka követeli Olmert lemondását, és mindössze 17 százalék vélekedik úgy, hogy maradnia kell hivatalában. A felmérésbe bevontak 62 százaléka előrehozott választásokat szorgalmazott, míg 25 százaléka inkább egy, a parlament feloszlatása nélküli új kormány megalakulását kívánná.

(Forrás: Spiegel Online, FOCUS Online, MTI)

Hírszerző összeállítás

Comments are closed.