Forrás: hirszerzo.hu

Kosaras Péter Ákos – az interneten tavaly SS-egyenruhában látható – hadtörténész, középiskolai tanár irányítja augusztus 1-től a Tordas és Gyúró társult intézményeként működő tordasi iskola munkáját – közölte az MTI érdeklődésére szombaton Tordas polgármestere.

Juhász Csaba (független) elmondta: a Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény jövendő vezetője mindkét érintett település képviselő-testületében megkapta a szükséges számú szavazatot, azaz a minősített többséget. A két testület először május 22-én Tordason, együttes ülésen próbálta megválasztani három jelölt közül a nyugdíjba vonuló jelenlegi igazgató utódját.

Kosaras Péter Ákos személye megosztotta a falut, a szülők képviselői a községháza előtt bejelentett demonstrációt tartottak, s petícióban kérték a képviselőket, hogy alaposan fontolják meg a döntést. A tordasi képviselők többsége már akkor Kosarast tartotta a legmegfelelőbbnek a posztra, de a gyúróiak két igen és hat tartózkodás mellett akkor még elutasították a megválasztását.

Miután a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy 15 napon belül ismét összeüljön a testület és megvitassa a kérdést, csütörtök estére a gyúróiak ismét összehívták képviselőiket. A döntés péntek hajnalra született meg: minősített többséggel támogatták Kosaras Péter Ákos megválasztását, mivel az ő oktatási-nevelési programját találták a legjobbnak.

Kosaras Péter Ákos a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyetteseként dolgozott. Tavaly júniusban került fel az internetre az a kép, amelyen SS-egyenruhában volt látható. Akkor azt nyilatkozta, hogy az egyenruhát egy történelmi játék kedvéért, hagyományőrző táborban öltötte fel.

Az ügy kirobbanását követően felmentették a beosztásából az egyházi iskolában, majd a munkaviszonya is megszűnt.

MTI

Comments are closed.