Forrás: Magyar Hírlap

A vasárnapi kötelező munkaszünetért kampányol a KDNP Barankovics István Alapítványa. A katolikus püspöki kar egyik bizottságával rendeztek tegnap közös konferenciát a témában, amelyen Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök kijelentette, akár már az őszi ülésszakon a parlament elé kerülhetnek az ezt célzó törvénymódosító javaslatok, amelyeket addig ötpárti egyeztetéseken öntenek végleges formába.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Mayer Mihály püspök a résztvevők között (Fotó: Béli Balázs)

Tavaly júniusban hirdette meg a KDNP a szabad vasárnapért indított kampányát. Az ellenzéki párt azóta chartát adott ki tizenkét szervezettel, többek között az MSZOSZ-szel és a Munkástanácsok Országos Szövetségével együtt, demonstrációt rendeztek, kereszténydemokrata politikusok interpelláltak az Országgyűlésben, még internetes honlapot is indítottak a kezdeményezés népszerűsítésére. Semjén Zsolt a témában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Iustitia et Pax bizottsága és a Barankovics István Alapítvány által közösen rendezett pénteki konferencia szünetében számolt be lapunknak a fejleményekről. Mint mondta, mind a munka törvénykönyvének, mind a kereskedelmi törvénynek elkészítették már az erre vonatkozó módosító javaslatait, és ötpárti egyeztetéseken kívánják őket végleges formába önteni. “Úgy tűnik, megegyezés formálódik az ügyben, ezért várhatóan ősszel már a parlament elé is kerülhetnek a törvénymódosítások” – véli az ellenzéki politikus. Semjén szerint a vasárnapi munkaszünet a természetjogból vezethető le, hiszen a pihenés teszi lehetővé, hogy a munkáját mindenki tisztességgel el tudja végezni.

Ugyanez szerinte megközelíthető a családok szemszögéből is, mivel vasárnap tudnak a szülők és a gyermekek együtt lenni. Harmadjára a vallásszabadság érvét hozta fel, mondván, ezen a napon gyakorolják a hívő emberek vallásukat. “Ez nem jelenti azt, hogy az orvosok, tűzoltók vagy a mentők ne dolgozhatnának vasárnap, hiszen ők a közjót szolgálják” – tette hozzá. Semjén Zsolt szerint sokan érvelnek a vasárnapi munka mellett gazdasági szempontokat segítségül hívva, azonban a politikus szerint nem szabad elfelejteni, hogy a piac van az emberért, nem pedig fordítva. Weisz Péter, a Barankovics István Alapítvány izraelita műhelyének elnöke azt mutatta be, hogy milyen megtartó ereje volt a zsidóság történetében a szombati munkavégzés szigorú tiltásának, Mayer Mihály pécsi megyés püspök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a vasárnap ünnepként való megélése a társadalom szétesésének egyik legfontosabb gátja. “A pihenőnap hiánya kimutathatóan rontja az egészséget, különféle vizsgálatok szerint a túlhajszoltság, a munkahelyi stressz akár halálos szívelégtelenséghez is vezethet” – hívta fel a figyelmet Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese.

Kacsoh Dániel

Comments are closed.