Forrás: hirszerzo.hu

Már a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik abban az ügyben, ami januárban azzal a hírrel indult, hogy a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház kétmillió eurót nyert európai pályázatokon, tagja lesz az Európai Színházi Uniónak és külföldi vendégszereplésre készül. A Rejtő Jenő-i fordulatokban bővelkedő történetben azonban mára csak az világos, hogy valakik át akarják verni a színházat és a közvéleményt.

Januárban az országos sajtóban is megjelent a hír, hogy a zalaegerszegi színház kétmillió eurót nyert pályázatokon, melyet elsősorban nemzetközi kapcsolatok építésére fognak felhasználni. Ennek részeként Brüsszelben fogják tartani a színház következő darabjának a bemutatóját februárban. A sajtóban azt is közölték, hogy a társulatot egyéves próbaidőre felvették az Európai Színházi Unióba (Union des Theatres de l”Europe – UTE).

Brüsszelben azóta sem volt bemutató, a színház pedig a nem lett tagja az UTE-nek, sőt, a pénznek sincs nyoma egyelőre. A januári bejelentések után néhány héttel már arról szóltak a hírek, hogy elmarad a brüsszeli bemutató. A Brüsszeli Nemzeti Színház honlapján nem szerepelt a program, és a társulat sem utazott el Belgiumba. A direktor, Stefán Gábor ekkor azt nyilatkozta, hogy elhalasztották a fellépést, mert egy nagyszabású turnéra kaptak meghívást.

A turnéból szintén nem lett semmi. Március elején Dél-Amerikába indult volna a társulat egy több állomásos vendégszereplésre, de a színészeknek az indulás reggelén kellett megtudniuk, hogy mégsem mennek sehová. Az ezután szivárogni kezdő információk és kiadott nyilatkozatok már ekkor egyértelművé tették, hogy valami nem stimmel.

Shakira nem énekelt

Az állítólagos repülőjegyekről és a szállodai foglalások létezéséről egymásnak ellentmondó információk jelentek meg, többek között a Hírszerző birtokába is jutott belőlük. Értesüléseink szerint például hamisítványok voltak az Alitalia légitársaság járatára szóló jegyek. A hivatalos indoklás szerint a mexikói nagykövetség mondta le a turnét, mivel autóbalesetben meghalt ifj. Ernesto Albán, a quitói színház igazgatója, akinek több dél-amerikai országra kiterjedő kapcsolatai voltak.

Az angol-spanyol-magyar keveréknyelven írt értesítés nyilvánvalóan kamu. A mexikói nagykövet nem tud a levélről. Ugyanakkor ifj. Ernesto Albán egy filmrendező, a „híres” Ernesto Albán viszont valóban meghalt 1984-ben. Felröppent még egy dél-amerikai határkonfliktus híre is, erről azonban szintén nem hallott senki. A színészek itthon maradtak, pedig sokan még vagyontárgyaikból is adtak el, hogy Dél-Amerikába utazhassanak. Állítólag még Shakira, a népszerű kolumbiai énekesnő is énekelt volna nekik.

Üres a nézőtér a színházban: a krimit ezúttal nem a színpadon játsszák (Fotó: Hevesi Sándor Színház)

Az Európai Színházi Uniós tagságról is csak az vált biztossá, hogy nem létezik. Miután már januárban szó volt az egy éves próbaidőről, a színház arról kapott értesítést, hogy március 1-től felveszik a szervezetbe. Csakhogy az UTE felvételről döntő közgyűlése április 13-án volt, azon pedig a grazi és a kolozsvári magyar színházat vették fel a tagok közé.

Furcsa levelek

A felvételről értesítő levél nyilvánvalóan hamisítvány. Nem szerepel rajta a levelet állítólag küldő Elie Malka, az UTE igazgatójának saját kezű aláírása, sőt Alexandru Darié soros elnöké sem. Ráadásul a szöveg szerint a színház évente kétszázezer eurót kapna tagként, ami helyett valójában tagdíjat kellene fizetni. A terasz.hu-n közzétett levelezésből kiderül, hogy Elie Malka-t és Alexandru Dariét is megkeresték az üggyel kapcsolatban. Malka állítja, hogy soha ilyen levelet nem küldött, az egerszegieket pedig – bár többször is jelentkeztek – nem vették fel a szervezetbe.

A levelekből az is látszik, hogy a mexikói nagykövet vagy a színházi unió vezetője nevében fogalmazó ismeretlen még a nyelvi kompetenciákkal is hadilábon áll. Az UTE március 1-i dátumot közlő aláírás nélküli levele később másodszor is megérkezett Zalaegerszegre: ekkor már szerepelt rajta aláírás. Erről csak annyit sikerült kideríteni, hogy a francia nagykövetségről érkezett a boríték. A Zalai Hírlap érdeklődő újságírójának azonban azt mondták a követségen, hogy nagy valószínűséggel nem ők adták fel a levelet.

Az ügy a helyi politikusokat és a színházat is megosztotta: Stefán Gábor és Gyimesi Endre polgármester rosszindulatú, illetve politikai célú zavarkeltéssel vádolták meg a gyanús ügyeket felvető képviselőket, és a színházról kezdeményezett rendkívüli közgyűlés is elmaradt. Sokan viszont a színház és a városi vezetés felelősségét is firtatják: ezek szerint az önkormányzat és a színház vezetése többször is kész tényként kezelte a tagfelvételt, és vádaskodott a botrányt gyanítók ellen, miközben már maguk is rendelkeztek információkkal arról, hogy valami nincs rendben.

Összesküvés-elméletek

Elie Malka április 17-én az önkormányzatot is értesítette a tagfelvétel elmaradásáról. Kovács Gábor jegyző azonban május 6-án képviselői kérdésre tagadta, hogy lenne ilyen információ a birtokukban. Az önkormányzat az ellenzéki képviselők kérése ellenére továbbra sem állít fel vizsgálóbizottságot. Az indoklás szerint ezt a rendőrségi nyomozás eredményeinek ismeretében fogják létrehozni.

Stefán Gábor, a színház igazgatója május 15-én feljelentést is tett a rendőrségen közokirat-hamisítás miatt, a rendőrség az ügyben megkezdte a nyomozást. A zalaegerszegi önkormányzat szocialista frakcióvezető-helyettese, Tarr Ervin néhány nappal később sajtótájékoztatót tartott, melyben arról értesítette a sajtó képviselőit, hogy a mexikói nagykövetség és a külügyminisztérium kérésére az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálatot kezdett.

Arról, hogy kinek állhat érdekében ez a nyilvánvaló zavarkeltés, már a legelejétől kaptak lábra gyanúsítgatások és rémhírek. Márciusban még olyan híresztelések terjedtek Zalaegerszegen, hogy művészeti érdekcsoportok, a korábbi UTE-tag Katona József Színház, vagy a „zsidó maffia” áskálódik a Hevesi Sándor Színház ellen. Mára viszont egyre többen élnek azzal a gyanúval, hogy a színház egyik munkatársa állhat a botrány hátterében.

Kiss Ádám

Comments are closed.