Forrás: NOL

Népszabadság * Sárközy Júlia * 2008. május 10.

Bokszer, botra csavart vaslánc, tőr, sörösüveg, vagy ha nincs más, puszta ököl, rúgás a bakanccsal – ezekkel a fegyverekkel vadászták Verona szélsőjobb fiataljai azokat, akik bőrszínük vagy öltözködésük alapján leckét érdemeltek. A támadást akármi kiválthatta: a szerelem városaként ismert Verona főterén kávézó külföldieknek azt kiabálták, fasiszták vagytok? A tagadó válaszra széket vertek szét a fejükön. Az utolsó áldozat a héten elhunyt Nicola Tommasoli: az orvosszakértői vizsgálat szerint a fejét eltaláló rúgás okozta halálát.

Nem vagyunk nácik! – üzenik a börtönből az alig húszéves szkinhedek. Egyikük, Raffaele, ugyanannak a veronai iskolának a tanulója, ahova korábban Nicola járt. Ez Olaszország legrégebbi gimnáziuma, ahol diákok és tanárok sem merik azt állítani, hogy elszigetelt esetről van szó. Az igazgató a fiatalokkal való párbeszéd hiányát okolja, Nicola és Raffaele kortársai szerint ki kell mondani az igazságot: a várost a szélsőjobb uralja. A – olasz szóhasználattal – náciszkinek a központi Erba téren tanyáznak, és ha ide sötétebb bőrű külföldi, bevándorló, vagy a Nicolához hasonló gördeszkás, copfos fiatal merészkedik (vagyis a mai olasz trend szerint baloldali), az büntetést érdemel.

A terrorizmus ellenes nyomozóhivatal már tavaly nyáron felhívta a figyelmet a veronai ifjúság soraiban tért hódító szélsőséges nézetek veszélyére: a helyi labdarúgócsapat ultráit, a Hellas tagjait és a Venetói Szkinhed Frontot értve ez alatt. A tartományi elnökségére pályázó veronai polgármester, Fulvio Tosi, az egész Venetót kézben tartó Északi Liga politikusa viszont soha nem határolta el magát tőlük, aktív résztvevője a szkinhedmeneteknek.

A gazdag és közismerten Berlusconira és a Ligára szavazó Lombardiában és a baloldali fellegvárnak tartott Emilia Romagnában nem a románok, marokkóiak jelentik a bűnözést, hanem az őket verő olasz fiatalok. Szociológusok, pszichológusok hada elemzi az egyre szélesebb és tragikusabb méreteket öltő fiatalkori agresszivitást. A tévé, az oda nem figyelő szülők, a család és az iskola nemtörődömsége, a túlzott jólét okozná azt, hogy az olasz tinédzserek fogdossák a tanárnőt, verik a tanárt, bántalmazzák fogyatékos társaikat, heccből leugranak az iskola tetejéről, a szombat éjjeli diszkóban drogtablettával ölik meg magukat, és mindezt felteszik az internetre? A hatóságok szerint nem kizárólag társadalmi problémáról van szó. Azok a fiatal szurkolók, akik 2007 februárjában a Catania-Palermo derbi után egy vasrúddal átszúrták Filippo Raciti nyomozót, kábítószer és alkohol hatása alatt cselekedtek, a lakásukban talált röpiratok, könyvek és fegyverek azonban szélsőséges szervezet irányába mutattak.

Veronában most egymást követik a lakossági tüntetések az erőszak ellen, az áprilisi választásokon azonban tömegesen a Ligára szavaztak. Kivéve Nicola gyilkosait, akik az Új Rendet és a fasiszta örökséget a mai napig vállaló Szociális Mozgalmat támogatták.

Ajánlott Cikkek

Erőszak

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.