Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. május 10.

Filmfesztivál a jeruzsálemi Óváros közelében

Kép: Izraeli Turisztikai Minisztérium

Az utóbbi években reneszánszát éli az izraeli mozi, utoljára a 60-as 70-es években voltak az izraeliek ilyen mértékben kíváncsiak a hazai filmekre, de akkoriban még nem volt se televízió, se video, s még csak nem is álmodhattak a DVD-ről. Magyarországon nem sokan tudják, de a humoristaként elkönyvelt Efraim Kishon írta a 60-as évek szinte minden ma már klasszikus izraeli filmjének forgatókönyvét.

Ezek a műfajteremtő szatírák egytől-egyig súlyos társadalmi mondanivalót hordoztak, közülük a Salah Shabbati című filmet 1964-ben Oscarra is jelölték. Ebben a Hegedűs a háztetőn Chajim Topolja egész nap ses-best játszó észak afrikai bevándorlót alakított, és Kishon bemutatta, hogy a németországi gyökerű kibucnyikok miért nem érthették meg soha a keleti, arab kultúrából érkező zsidókat. Persze van remény, az együtt felnövekvő gyermekek egymásba szerettek, s happy endjük egyben társadalmi megbékélést is jelentett.

Erős társadalomkritika jellemzi az utóbbi évtized külföldön és a hazai, izraeli nézők körében egyaránt egyre népszerűbb filmjeit is. A különböző filmfesztiválokon sorra babérokat arató alkotásoknak igen változatos a témájuk: szerepel köztük a tel-avivi prostitúció (Or), a homoszexualitás (Séta a vízen), az izraeli és a környező országok arabjai közti kapcsolatok (Szíriai menyasszony), a mesterségesen a sivatag közepén létrehozott életképtelen kisvárosok (A világ végén balra), a zsidó-palesztin kapcsolatok (Szabad övezet). Az idén két alkotás is méltónak mutatkozott rá, hogy a legjobb külföldi filmnek járó Oscarra jelöljék. “A zenekar látogatása” egy álmos és unalmas kisvárosba tévedt egyiptomi katonazenekar két napját mutatta be, de mivel túl sok angol szöveg hangzott el benne, végül nem indulhatott a versenyben. Helyette a Beaufort nevű alkotást jelölték, ami állítólag csak hajszál híján maradt alul a győztes osztrák filmmel, a Pénzhamisítókkal szemben. Beaufort az egyik dél-libanoni katonai erőd neve, a film pedig az erődítmény elhagyásáról szól a 2000-es izraeli kivonulás idején. (S. Zs.)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.