Forrás: NOL

A rajongók hűtőszekrényre mágnesezik kedvenc verseiket

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. május 10.

Bet Seeva egyeteme

Kép: Izraeli Turisztikai Minisztérium

Az izraeli héber nyelvű irodalom első komoly elismerése az 1966-os Nobel-díj volt, amit megosztva Nelly Sachs német nyelven író költővel Smuel Joszef Agnon, vagyis rövidebb nevén Shy Agnon nyert el. Agnon még a diaszpórában, Galíciában született, hősei a zsidó kisváros, a stetl jellegzetes figurái, történetei.

A kortárs izraeli irodalom legfontosabb szereplői viszont általában már Izraelben született héber anyanyelvű költők, írók. Az utóbbi évtizedek költészetét meghatározó kivétel volt a még Németországban született, 1935-ben Palesztinába vándorolt, s 2000-ben elhunyt Yehuda Amichai. Mellette Dalia Rabikovich volt az ezredforduló egyik legjelentősebb költőnője és békeaktivistája, aki 2005-ben tisztázatlan körülmények közt valószínűleg önkezével vetett véget életének, miután évekig depresszióban szenvedett. Jelenleg a magyar származású Ági Misholt tekintik a héber versírás legfontosabb alakjának. Művei a széles közönség körében is népszerűek: a Haarec hétvégi mellékletének verseit az olvasóközönség gyakran a hűtőszekrényekre mágnesezve tartja meg emlékezetében.

A prózában három nagy nevet szokás emlegetni: az állítólag már többször irodalmi Nobel-díjra jelölt Amos Ózét, A. B. Yehoshuáét és David Grossmanét. Óz családtörténetét feldolgozó utolsó regénye, „A szeretet és a sötétség meséje” osztatlan elismerést aratott. Yehoshua sem ismeretlen a magyar olvasók körében, több regényét is lefordították, s a két nagyjából egyidős író sokáig együtt jelentette az izraeli társadalom egymást kiegészítő két pólusát, az askenázi Óz és a szefárd Yehoshua barátsága és közös politikai fellépése szimbólum értékű volt. Az utóbbi években hármassá bővültek jóval fiatalabb társukkal, 2006. augusztus 10-én Dávid Grossman is részt vett a második libanoni háború lezárását sürgető sajtótájékoztatójukon. Két nappal később Grossman 20 éves fia elesett Libanonban, ami szomorú példája az irodalom és az élet a zsidó államot jellemző szoros kapcsolatának.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.