Forrás: NOL

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak déli szomszédunkban

Népszabadság * Gergely Márton Móricz Simon * 2008. május 10.

Egy évtizedre eldönthetik Szerbia sorsát. (Kostunica kampányzáró gyűlése Belgrádban)

Kép: Móricz Simon

Négy hónapon belül másodszor kiáltanak farkast a mélységesen megosztott Szerbiában. A februári elnökválasztás után újra a radikálisok hatalomra kerülésével fenyegetve próbálnak szavazatot gyűjteni az Európai Unió által már szinte kínosan pártolt demokraták. Borisz Tadics államfő választási szövetsége állítólag Milosevics szocialistáival is hajlandó együttműködni a miniszterelnöki poszt megszerzéséért.

A realitásokat figyelembe véve a legjobb eset, ha a demokraták és a liberálisok kisebbségi kormányt tudnak alakítani a szocialisták külső támogatásával – állítja Miljenko Dereta, az egyik legnagyobb szerb civil szervezet vezetője belgrádi irodájában. A Polgárok Kezdeményezése nevű mozgalom a péntek hajnalban beköszöntött kampánycsendet figyelmen kívül hagyva az utolsó pillanatig hirdette az európai perspektíva előnyeit. Kapóra jött ehhez a tegnapi évforduló. A náci Németország kapitulációjára emlékezve a szervezet a Danas napilap címoldalán közölt egész oldalas hirdetést, amelyen a Reichstag tetejére szovjet zászlót kitűző katonák egy montázs segítségével az unió lobogóját lengetik a szerb főváros fölött.

Képgaléria: Belgrád választás előtt

Az Európának Nincs Alternatívája nevű civil szervezet is országszerte kampányolt. A szerb-román határon például szimbolikus kötélhúzással rángatták az országot az unióba. Vezetőjük, Szimon Szimonevics szerint az elkövetkező tíz évet is meghatározza, hogyan döntenek vasárnap a szerb választók. A radikálisok szerinte felégetnék a hidat Brüsszelbe, izolálnák az országot, és a maradék javakat kiárusítanák az oroszoknak. Ezt – akár a szocialistákkal együttműködve – meg kell akadályozni, még ha támogatásuk ára a múlt bűneivel való elszámolás feladása is – mondta Szimonevics. Nem mintha a demokraták vezette koalíciók eddig élen jártak volna ezen a területen – teszi hozzá keserűen.

A jövőbe kell nézni – mondja Tanja Azanjacs, egy másik Európa-barát aktivista a nándorfehérvári erődbe szervezett megmozduláson. Szerinte a kormányról az együttműködés lehetőségei alapján kell dönteni, hiszen a tét túl nagy, hogy bármilyen politikai erőtől elzárkózzon a Tadics vezette demokrata blokk.

A szocialistákat könnyű megvásárolni – mondja megvetően a vezetékneve elhallgatását kérő Marek, a radikális párt központjának munkatársa. Abban egyetért a másik oldallal, hogy a vasárnapi voksoláson hatalmas a tét. A demokraták tönkreverték a gazdaságot, lezüllesztették a külpolitikát, és hagyták veszni az ország területének egy részét – sorolja. Ha a Hágában raboskodó Vojiszlav Seselj és ultranacionalista pártja kerül hatalomra, akkor Marek szerint Szerbia visszanyeri méltóságát, megszabadul Brüsszel béklyójától, és végre törődik az emberekkel is.

A zimonyi pártközpontban egyedül a kiszemelt partner árulásától tartanak. A radikálisok felé húzó Vojiszlav Kostunica kormányfő mindent egy lapra tett fel, és véget vetett az alig egy évig kormányzó koalíciónak. Szerinte volt szövetségesei, a demokraták a felelősek Koszovó elvesztéséért, amit most ráadásul a végső árulással akarnak megkoronázni: az unió követelésére még el is ismernék Szerbia nevében az elszakadt tartomány függetlenségét. Kostunica pártja az előre hozott választások bejelentésekor alig érte el a parlamenti küszöböt. A felmérések szerint jól taktikázott, és nacionalista, kizárólag Koszovóra épülő kampánya garantálja számára a politikai túlélést. A vasárnapot követően azonban újra visszasorolhat a demokraták mellé – aggódik Marek.

Nem bírom ezt a szövegelést a sorsdöntő választásokról – mondja dr. Dusan Janjics, aki az első perctől részt vett a Szlobodan Milosevics elleni értelmiségi szervezkedésben. Az egyetemi tanár szerint a verseny lefutott: Kostunica a harmadik helyen végezve is kormányfő marad.

A szerb kormány a kampánycsend alatt, tegnap késő délután fogadta el, és továbbította ratifikálásra a parlamentnek a Déli áramlat kiépítését is tartalmazó orosz gázüzletet, valamint az EU-val megkötött stabilitási és társulási egyezményt. Tadics államfő saját elmondása szerint azért időzített így, hogy senki se tudja politikai célokra kihasználni a demokraták által meghozott két döntést.

Kostunica kormányfő és párttársai elhagyták a kabinet ülését az uniós szerződés ellen tiltakozva, és csak a gázüzlet elfogadásakor tértek viszsza. Az ellenzéki liberálisok pedig a kampánycsendet figyelmen kívül hagyva látványos felvonulással érkeztek a miniszterelnöki hivatal elé az ország Moszkvának való kiárusítása ellen tiltakozva. (G.M.) A Belgrádon jól látható gazdasági fejlődés ellenére komoly problémákkal küszködik Szerbia, és a következő két év különösen nehéznek ígérkezik. Privatizáció útján nem lehet már akkora pénzeket a költségvetésbe forgatni, ami fenntartja a törékeny szociális békét. Legkésőbb jövő tavasszal az utcára vonul az egyre súlyosabb nyomorban élő tömeg – jósolja Janjics. A másik nehezen feloldható probléma, hogy az egész társadalom által hőn áhított uniós vízummentességért hatalmas árat kell fizetni: a koszovói útlevél elismerését. Szerbia úgy tesz, mintha az új állam nem létezne, és még mindig úti okmányt ad ki az elszakadt tartomány területén – ezzel tágra nyitva a kapukat a drogok, fegyverek és emberek csempészésével foglalkozó bűnbandák előtt. Schengen feltétele ennek a felszámolása.

 

Nagyon remélem, hogy a radikálisok fognak ezekkel a problémákkal kormánypártként szembe nézni, és nem a demokraták – mondja Janjics. Szerinte a vasárnapi győztes két évet sem húz ki a hatalomban, így aki elég bölcs ellenzékbe vonulni, az uralhatja Szerbiát 2010-től akár egy évtizeden át. A két elvesztett év semmi ahhoz a pusztításhoz képest, amit a radikálisok végbe tudnának vinni, ha a demokraták Milosevics hibáit másolva addig kapaszkodnak görcsösen bársonyszékeikbe, amíg el nem tűnnek a süllyesztőben – figyelmeztet az egyetemi tanár.

Vasárnap közel 6,8 millió szerb választó dönthet a következő parlament összetételéről, köztük 115 ezren Koszovóban. A szoros eredmény és az egyértelmű szövetségek hiánya miatt a valódi választás a koalíciós tárgyalásokat folytató pártok kezében marad.

Ajánlott Cikkek

Hangosabb lesz a magyar szó?

Comments are closed.