Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. május 10.

Libanon kormányfője puccskísérlettel vádolta szombaton a síita Hezbollah szervezetet, felszólítva az ország hadseregét, hogy távolítsa el az utcákról a fegyvereseket.

Televíziós beszédében Fuád Szinjóra leszögezte: Libanon nem fog puccsisták ellenőrzése alá kerülni. Tűrhetetlennek nevezte, hogy az Irán által támogatott Hezbollah tagjai fölfegyverezve járjanak-keljenek. A hadsereget felhívta, hogy mindenütt szavatolja a biztonságot, s gondoskodjék az illetéktelen fegyveresek elrettentéséről és a közrend helyreállításáról.

Szinjóra, aki a katonaság védelme alatt álló miniszterelnöki hivatalban tartózkodik, leszögezte: az állam “nem fog összeomlani” a reá mért csapások alatt. “A libanoni nép nem engedi meg, hogy hazánkba visszatérjen a hegemónia és a terrorizmus” – jelentette ki. Egyúttal megismételte a belpolitikai válság rendezését célzó korábbi javaslatát, amelyet a Hezbollah élből visszautasított.

A kormányfő beszéde kemény hangú volt, ám megfigyelők szerint a szorult helyzetben lévő Szinjóra-kormány képtelen hatékonyan fellépni a Hezbollahhal szemben, s a hadsereget sem tudja rábírni, hogy cselekedjék.

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei vasárnap rendkívüli ülést kezdenek Kairóban a libanoni válságról. A tanácskozást Szaúd-Arábia és Egyiptom kezdeményezte, ám attól várhatóan távol marad Szíria. Ez utóbbi ország elnöke, Bassár el-Aszad közölte, hogy a válság “tisztán libanoni belügy”, így arra csak az érintett felek párbeszéde nyújthat megoldást. A bejrúti kormány viszont nemzetközi nyomást sürget Szíriára és Iránra, mert szerinte e két állam támogatja a Hezbollah milíciáját.

Irán visszautasítja a libanoni beavatkozás vádját

Irán visszautasította azt a vádat, hogy Szíriával együtt ő szítaná az erőszakot Libanonban. 

A libanoni helyzet elmérgesedéséért az Egyesült Államok és Izrael a felelős – írták szombaton hivatalos teheráni médiumok.

    Mohamad Ali Hoszeini, az iráni külügyminisztérium szóvivője eközben hangsúlyozta: hazája azon fáradozik, hogy előmozdítsa a Libanonban szembenálló felek kibékülését. A legutóbbi napok fejleményeinek fő oka az Egyesült Államok és Izrael “kalandor beavatkozása” – állította a szóvivő.

(MTI)

 

Comments are closed.