Forrás: Klubrádió

Carl Lutz svájci diplomata, aki 62 ezer magyar zsidó életét mentette meg a zsidóüldözés idején Budapesten, persona non grata-ként halt meg. Svájc csak halála után 10 évvel ismerte el hőstettét – mesélte el Agnes Hirschi, Lutz lánya a Klubrádió washingtoni tudósítójának abból az alkalomból, hogy az apjáról szóló kiállítás mától megtekinthető a washingtoni Kossuth házban.

Carl Lutz svájci alkonzul 62 ezer zsidó életét mentette meg menlevelek kiállításával 44-és 45 között – méghozzá az amerikaiak közvetett közreműködésével Budapesten. A korábban Palesztinában dolgozó Lutz a menekültek egy részét palesztin területekre mentette a Svájcon keresztül, a többség viszont így tudta átvészelni Budapesten a legnehezebb hónapokat a zsidóüldözés idején, mint például Charles Gati professzor, aki szintén jelen volt a megnyitón.

A budapesti Carl Lutz Alapítvány körbeutaztatja a diplomatáról szóló kiállítását az Egyesült Államokban. Eddig New Yorkban és Los Angelesben, mától pedig a washingtoni Kossuth házban látható a kiállítás. A megnyitón jelen volt Carl Lutz lánya is, Agnes Hirschi is, aki hat évesen mindössze 3 évet töltött Budapesten édesapja külszolgálati ideje alatt. 10 évesen érkezett az Egyesült Államokba, azóta felváltva él Svájcban és Amerikában. Viszont ékes magyarsággal beszél, noha szabadkozik. Elmondja, hogy keserűek voltak édesapja öregkori évei, mert a svájci kormány nem ismerte el tettét. Amikor 20 évvel ezelőtt meghalt, még mindig persona non grata volt a sajat hazájában.

Klubrádió/Csernyánszky Judit, Washington

Comments are closed.