Forrás: Stop!

Izraelnek nem szabad kollektív büntetést gyakorolnia a Gázai övezet másfél millió lakójával szemben – értett egyet az Európai Parlament Izraelben és a palesztin területeken járt tényfeltáró bizottsága a magyar tag, Hegyi Gyula (MSZP) szerdai közleménye szerint.

A bizottság bejutott a szigorúan körülzárt övezetbe – derül ki az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményből. Meglátogatták az izraeli blokád áldozatait, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának kirendeltségét, ahol közel egymillió gázai menekültről gondoskodnak. Elmentek a gázai központi kórházba is, ahol a zárlat miatt időnként leáll az áramszolgáltatás, ami súlyosan veszélyezteti a betegek ellátását.

Hegyi Gyula közlése szerint a képviselők pártállásra való tekintet nélkül egyetértettek abban, hogy nem szabad kollektíven büntetni a gázaiakat.

A magyar képviselő és mások találkoztak értelmiségi és civil szervezetek képviselőivel is. Kijelentették, hogy amennyire elfogadhatatlan az izraeli zárlat, ugyanannyira tűrhetetlen, hogy egyes palesztin csoportok rakétákat lőjenek ki Gázából, és ártatlan izraeli polgárokat gyilkoljanak meg.

Az Európai Parlament már többször felszólította Izraelt a gázai zárlat megszüntetésére. A tényfeltáró út értelme az volt, hogy a képviselők közvetlen közelről tapasztalhatták a zárlat, megszállás tragikus következményeit.

Gáza után ellátogattak azokba az izraeli városokba is, ahol mindennapos veszélyt jelentenek a palesztin rakéták. Eszmecserét folytattak izraeli értelmiségiekkel, akik elmondták, hogy az izraeli társadalomnak ugyanúgy a béke az érdeke, mint a palesztinoknak.

Hegyi Gyulát különösen megragadta, amit egy izraeli tanár így fogalmazott meg: „Ami ott a palesztinoknak rossz, az rossz az izraelieknek, és viszont.”

A bizottság jelentésben foglalja össze tapasztalatait, és azokat az Európai Parlament elé terjeszti.

Comments are closed.