Forrás: Inforádió

A nyári labdarúgó Európa-bajnokság tizenhat résztvevőjéből 15 pályára lép ma. Hat olyan találkozót is rendeznek, amelynek mindkét szereplője ott lesz az Ausztriában és Svájcban rendezendő tornán. Csak az oroszok lógnak ki a sorból. A meccsek közül kiemelkedik az Olaszország-Portugália, az Ausztria-Németország és a Spanyolország-Franciaország összecsapás, és nagy érdeklődés kíséri a svájciak londoni fellépését is. Igaz, nem az Eb-szereplő vendégek, hanem Fabio Capello és az „új” angol válogatott bemutatkozása miatt.

A szerdai program

MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA

Ausztria-Németország

Anglia-Svájc

Spanyolország-Franciaország

Olaszország-Portugália

Csehország-Lengyelország

Bolívia-Peru

Horvátország-Hollandia

Algéria-Belgium

Ciprus-Ukrajna

Macedónia-Szerbia

Grúzia-Lettország

Görögország-Finnország

Izland-Örményország

Izrael-Románia

Jamaica-Costa Rica

Málta-Fehéroroszország

Moldova-Kazahsztán

Észak-Íroroszág-Bulgária

Írország-Brazília

Szlovénia-Dánia

Törökország-Svédország

Uruguay-KolumbiaAz olasz és a portugál gárda semleges helyszínen, Zürichben találkozik – a választásban nyilvánvalóan szerepe van annak, hogy Svájcban játssza a nyáron mindkét csapat majd Eb-csoportmérkőzéseit. A Squadra Azzurra ráadásul két meccsét is éppen Zürichben vívja majd.

Az olaszok ezen a napon eredetileg a románokkal játszottak volna, de miután a két válogatott azonos Eb-csoportba került, változott a program.

Roberto Donadoni szövetségi kapitány számára bír a legnagyobb téttel az egyébként természetesen tétnélküli találkozó: a meccs után tárgyal szövetsége elnökével nyáron lejáró szerződése meghosszabbításáról.

Donadoni támadó szellemű csapatot ígér, az eredeti 4-3-2-1-es, „karácsonyfa felállást 4-2-3-1-re, a Roma által megszokott formációra váltva. Az ék Luca Toni lesz. Mögötte Raffaele Palladino, a Juve fiatal játékosa, Simone Perrotta, a Roma világbajnoka és Antonio Di Natale, az Udinese csatára játszik majd.

A középpályássorban Gennaro Gattuso sérült, Andrea Pirlo és Massimo Ambrosini ettől függetlenül biztosítja a „milanos jelenlétet” az egységben. Nem fogja azonban egyikük sem végigjátszani a mérkőzést. Szerepet kap majd Daniele De Rossi, sőt valószínűleg az újonc csatár, Marco Boriello is.

A várható kezdő tizenegy: Amelia – Oddo, Cannavaro, Barzagli, Zambrotta – Pirlo, Ambrosini; Palladino, Perrotta, Di Natale – Toni. A portugáloknál minden sztár, köztük természetesen Cristiano Ronaldo, is játszik.

A német válogatott Bécsben, az Ernst-Happel-Stadionban – az Eb-döntő helyszínén – gyakorlatozik az osztrákok ellen. Joachim Löw A Lehmann – Castro, Mertesacker, M. Friedrich, Lahm – Ballack, Hitzlsperger – B. Schneider, Schweinsteiger – Klose, Gomez tizenegyet kezdeti.

Közülük heten voltak ott a 2006-os világbajnokságon, a váz tehát megmaradt, különös tekintettel arra, hogy Frings, például, csak sérülése miatt hiányzik. Jó hír a kapitány számára, hogy visszatér a csapatba a 2007 őszét sérülése miatt kihagyó Michael Ballack.

A spanyolok a franciákat fogadják, Málagában. A meccs egyik kérdése: bemutatkozik-e a „Vörös Fúriában” Bojan Krkic. Ha igen, a Barcleona ifjú csillaga 17 évesen, 5 hónaposan és 9 naposan minden idők legfiatalabb spanyol válogatottja lehet.

Luis Aragonés – aki a legutóbbi spanyol-francia idején emlékezetes, rasszista színezetű botrányba keveredett Thierry Henryra tett sértő kijelentése miatt – a Casillas – Sergio Ramos, Albiol, Marchena vagy Pablo, Fernando Navarro – Albelda vagy Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Fabregas – Riera vagy Villa, Fernando Torres csapatot tervezi.

Raúllal továbbra is tart a „haragszom rád”, a Madrid kapitánya a keret közelébe sem került. A jelek szerint a kapitányt nem izgatja különösebben a bajnokságban legutóbbi győzelme ellenére is gyengén álló, vergődő Valencia szereplése: lehet hogy a klub négy játékost is ad majd a kezdő csapatba, többet, mint bármelyik más klub.

A franciák együttesébe visszatér az őszt kihagyó Gregory Coupet, némi meglepetés Govou a kezdő csapatban szerepeltetése (igaz, Ribéry sérült), egyébként Raymond Domenech a legerősebbnek tűnő tizenegyet játszatja.

Kellemes gondja van: Thiery Henry mellett Anelka vagy a francia liga első számú csillaga, a fiatal Benzema legyen-e a másik csatár? A választottjai: Coupet – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Govou, Makelele, Vieira, Malouda – Anelka vagy Benzema, Henry.

Az angoloknál Fabio Capello úgy döntött, Michael Owent csak a kispadra ülteti. A tervezett tizenegye: David James (Portsmouth), Wes Brown (Manchester United), Rio Ferdinand (Manchester United), Matthew Upson (West Ham), Ashley Cole (Chelsea); David Bentley (Blackburn), Steven Gerrard (Liverpool), Owen Hargreaves (Manchester United), Ashley Young (Aston Villa); Joe Cole (Chelsea), Wayne Rooney (Manchester United).

A 37 éves David James az első számú kapus, Matthew Upson 2004 óta először játszaht a válogatottban. Továbbra is kevés az igazán jó (formában lévő) csatár: Wayne Rooney mellé így az inkább középpályás Joe Cole lép majd fel.

Comments are closed.