Forrás: NOL

Népszabadság * Dési András Csákvári Géza * 2008. február 7.

Ma kezdődik

Kép: REUTERS – Fabrizio BenschMagyarország már nem kelet. Legalábbis Dieter Kosslick fesztiváligazgató és csapata szerint nem az: a tavalyelőtti mellőzés után idén ismét nem lesz magyar film a ma kezdődő Berlinalén. Az egyetlen meghívott hazai művész Nagy Zsolt színész, aki az European Film Promotion Shooting Stars rendezvényére érkezik. Ez már csak azért is furcsa, mert a rendszerváltás óta – a két említett esetet leszámítva – mindig szerepelt magyar film a szemlén. Sőt a németországi rendezvény egyik legnagyobb vonzereje mindig is a „vasfüggöny mögötti” filmművészet bemutatása volt. Most a figyelem Izraelre összpontosul: összesen négy mű érkezik az országból.

A tavalyelőtti mellőzést többen a Sorstalanság három évvel ezelőtti, „váratlan” versenybe kerülésével indokolták. Ami az idei kimaradást illeti, szakmai körökben máris számos pletyka kering: az például, hogy Mundruczó Kornél Deltája nem készült el időben (a szemlén is félkész hangkeveréssel vetítették), de állítólag Gigor Attila Nyomozó című abszurd thrillere után is nagyon érdeklődtek – s mivel sikertelenül, megsértődtek, és lemondtak a magyarokról.

Mindemellett új dilemmákkal indul a 2008-as nemzetközi filmfesztiváli évad, amelyet nem hivatalosan épp az 58. Berlinale nyit. Általános szakmai elvárás, hogy a versenyprogram kötelező zsenijei mellett nem árt, ha van egy-két szenzációs felfedezés is a programban. A berliniek ezért nagyon szorongatott helyzetben vannak, mert a gyártók számos nagy durranásnak vélt produkciót Cannes-ra (esetleg Velencére vagy Torontóra) tartogatnak. Ráadásul, mivel a filmek jogtulajdonosai egyre több pénz kérnek egy-egy fesztivál-bemutatóért, a szponzorcsapat nagy médiavisszhangot, a sajtó pedig nagy neveket akar, a filmes mustrák szervezői örök versenyfutásban vannak.

A Berlinaléra – amelynek idei zsűrielnöke a Franciaországban élő görög származású rendező, Costa Gavras – ötezer filmet küldtek be, a versenyprogramba ebből huszonegyet válogattak be. A trend az olyan zsánerfilm, amely azért eredeti és életszerű történetre épül – hangoztatta Berlinben dolgozó külföldi újságírók, köztük a Népszabadság tudósítója előtt Dieter Kosslick. Példaként a Black Ice című finn versenyművet említette: a thriller nem részeg finnekről szól – mint ahogy azt a publikum Aki Kaurismäkinál az elmúlt húsz évben megszokhatta -, hanem az emberi kapcsolatokat boncolgatja.

Bár a versenyprogram első pillantásra Kosslick lelkesedése ellenére sem tűnik a legizgalmasabbnak – de legyünk nagyvonalúak, a meglepetéseké lesz a főszerep -, sztárokban nem lesz hiány. Játszani nem fognak ugyan, de a vörös szőnyegen megjelennek a Rolling Stones tagjai. Mick Jaggerék a nyitófilmre, Martin Scorsese Shine a Light című alkotására érkeznek. A Taxisofőr, a Dühöngő bika és más híres filmek rendezője 2006 őszén, két New York-i Stones-koncerten – 16 kamerával (!) – több mint 152 kilométer hosszúságú anyagot forgatott, s ebből vágta össze új művét.

– Nagy fogás Scorsesével és a Stonesszal indítani – mondta Kosslick. A német fővárosba más sztárok is eljönnek, a tervek szerint ott lesz George Clooney, Madonna, Penélope Cruz, Daniel Day-Lewis és az indiai Bollywood egyik legnagyobb csillaga, Shahrukh Khan is.

A régiónkat érintő talán legfontosabb hír, hogy Berlinben tartják Andrzej Wajda Katyn című filmjének nemzetközi premierjét. Külön programot szentelnek a vietnami háborúnak, pontosabban annak, hogy az ország hogyan jelent meg a korszak amerikai filmjeiben. A háborús tematika a nagy sikerű, sztárszakácsok menüivel kísért „kulináris mozi” sorozatban is felbukkan: a többi között bemutatják a BBC dokumentum-filmjét (Cooking In The Danger Zone), amely keserű humorral és sok empátiával azt dolgozta fel, mit főznek-esznek a válságövezetekben élő emberek.

Ha a fesztiválon nem is, de a párhuzamosan megrendezett vásáron lesz magyar film: az Egon és Döncinek, a Zuhanórepülésnek, a Fövenyórának és az Another planetnek is lesz marketvetítése.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.