Forrás: HETEK

Izrael védőkerítést épít egyiptomi határa egyes szakaszain, hogy megakadályozza palesztin öngyilkos merénylők beszivárgását területére – közölte szerdán egy magas rangú izraeli tisztségviselő.

A döntés egy bizalmas ülésen született, amelyen Ehud Olmert miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter és Cipi Livni külügyminiszter vett részt. A tanácskozáson a hírszerző szolgálatok képviselői ismertették jelentésüket, miszerint a palesztin terrorista szervezetek több tucat aktivistája érkezett a Sínai-félszigetre azután, hogy a Hamász terrorista mozgalom fegyveresei több szakaszon is átjárókat robbantottak az Egyiptomot a Gázai övezettől elválasztó határkerítésbe.

A biztonsági tisztségviselők javasolták az érzékelőkkel ellátott védőkerítés felhúzását az egyiptomi határon, hogy meghiúsítsák öngyilkos merénylők átjutását a Sínai-félszigetről – mondta a neve elhallgatását kérő forrás. Izrael hamarosan megkezdi a határkerítés két szakaszának építését. Az első szakaszt a vörös-tengeri Eilat fürdőváros közelében építik fel, míg a másodikat a nicánai körzetben, a csaknem 250 kilométer hosszú egyiptomi-izraeli határ közepén – fűzte hozzá.

A tervet a kabinetnek is jóvá kell még hagynia, de ez nem ütközhet nehézségbe azután, hogy a kormány három legfontosabb tagja már rábólintott. A védőkerítés ötlete egy éve merült fel először, de akkor tetemes költségvonzata miatt lekerült a napirendről.

Az ülésen Livni indítványozta, hogy Izrael járuljon hozzá az egyiptomi határőrök számának megduplázásához, 750-ről 1500 főre növeléséhez az egyiptomi-gázai övezeti határon. A Sínai-félszigeten szolgáló határőrök számát az egyiptomi-izraeli békeszerződés korlátozza, amely a sivatag demilitarizálását irányozza elő. (MTI)

Comments are closed.