Forrás: HETEK

Egy tavaly előtti levél napi hírek közé emelése szolgáltatott újra apropót az olaszliszkai tanárverés felelevenítéséhez. Fekete Gyula, a falu polgármestere úgy látja, nem tudnak egyről a kettőre jutni, ha a rosszindulatú híradások folyamatosan átokszóként említik a település nevét.

„Több mint száz olaszliszkai lakó kért segítséget Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztertől, mert fenyegetve érzik magukat a helybeli cigány közösség bűnöző tagjaitól” – írta február 4-én a Magyar Nemzet. A kisebbfajta botrányt kavaró cikk emlékeztet arra, hogy 2006-ban több roma meglincselt egy tanárt a faluban, mert kocsijával elsodort egy kislányt, akinek amúgy semmi baja sem lett. Azóta a település neve gyűjtőfogalommá lett a szélsőjobb kommunikációjában: a Magyar Gárda például a romák által elkövetett bűncselekményeknél használja jelzőként Olaszliszkát.

A település folyamatosan törekszik a hírnevén esett csorba kiköszörülésére – mondta el a Heteknek Fekete Gyula polgármester, aki úgy véli, ez elsősorban a rosszindulatú újságírók miatt nem sikerült még eddig. A település vezetője a Magyar Nemzet cikkéről nyilatkozva elmondta, hogy azt a bizonyos levelet még Takács Albert elődjének küldték 2006-ban és 2007. január 17-i keltezéssel választ is kaptak rá a feladók. Fekete szerint semmi hírértékű dolog nem történt mostanában a településen, az emberek sem érzik magukat fenyegetve, ráadásul a levél óta már felújították a körzeti megbízott irodáját, kaptak plusz körzeti megbízottat és van állandó rendőri jelenlét is.

„Történtek itt korábban ronda dolgok, ezeket nem is lehet szépíteni, de egyáltalán nem igaz, hogy nőtt volna a veszély Olaszliszkán. Csak amíg olyan cikkek jelennek meg, hogy „Olaszliszka a VIII. kerületben”, vagy „Olaszliszka a bíróságon”, addig nem lehet lemosni ezt a szennyfoltot” – teszi hozzá. A település lakóit leginkább az bántotta a lincseléssel kapcsolatban, hogy a nyolc elkövető közül, akik ilyen helyzetbe hozta a települést, egy sem volt őszinte, amikor a tényeket kellett volna megismertetni a nagyközönséggel. A polgármester szerint nincs cigányellenes hangulat a faluban, nem bántották eddig sem és most sem a romákat. A Magyar Gárda a vidék közbiztonságáért címmel hirdetett akciójáról (Tatárszentgyörgyi cigányellenes demonstráció decemberben) Fekete annyit mondott: „Olaszliszkára ne jöjjön senki felvonulgatni, mindenki intézkedjen a saját portáján. Eddig a Gój motorosoktól kezdve az összes szervezet felvonulásának az lett a vége, hogy mindenki rajtunk röhögött”.

A falu első embere azt szeretné, ha végre egy kis névtelenség és nyugalom köszöntene rájuk, hogy folytatni tudják a fejlődést, és egy idő után ne csak rosszindulatú cikkekben és híradásokban szerepeljen Olaszliszka neve.

Comments are closed.