Forrás: NOL

Népszabadság * Tudósítónktól * 2008. február 6.

Tanúmeghallgatások vezették el a rendőröket annak a 15 és 16 éves kaposvári fiúnak a nyomára, akik beismerték, hogy a hét végén ők festettek önkényuralmi jelképeket a kaposvári zsidó temető huszonnégy sírjára – tudtuk meg Bíró Gábortól, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Mint megtudtuk, a két fiú gyanúsítható a kaposvári zsinagóga udvarán álló gettó- emlékmű megrongálásával. Az emlékműre, valamint a temető egyik sírkövére „A hazánk nem eladó” feliratot pingáltak. Más síremlékekre horogkeresztet, nyilaskeresztet, áthúzott Dávid-csillagot mázoltak. A kamaszok kihallgatásuk során elismerték, hogy kárt tettek egy kaposvári kínai üzletben is, és a terveik szerint még ezen a héten megrongáltak volna egy másik kínai áruházat is Molotov-koktéllal. A náluk tartott házkutatások során megtalálták a bűncselekmények elkövetéséhez használt eszközöket.

Mi motiválta a fiatalokat a bűncselekmény elkövetésében? A vizsgálat során kiderült: a sírok megrongálásának hátterében az áll, hogy egy szélsőséges internetes portál egyik cikke szerint egy zsidó ember olyan kijelentéseket tett, amelyek – a kamaszok szerint – sértik Magyarországot. A kínai üzlet elleni akciójuk azzal magyarázható, hogy nem kedvelik az idegeneket.

Az ügyben tovább folyik a nyomozás annak kiderítésére, hogy érintettek-e mások is a sírrongálásban, illetve a most elfogott fiúk elkövettek-e más bűncselekményeket is. Kérdéses egyebek közt az is, hogy volt-e szerepük abban, amikor tavaly a zsidó temető falára festettek önkényuralmi jelképeket.

l A sírrongálás kapcsán Somogy megye országgyűlési képviselői közös közleményben adtak hangot megdöbbenésüknek és felháborodásuknak. Kijelentették: pártállástól függetlenül elítélnek valamennyi vallási közösség elleni támadást, és elhatárolódnak az antiszemitizmus minden formájától.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.