Forrás: NOL

Szlovák-magyar mérkőzés Cipruson a „barátságos” szerdán

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. február 6.

Defoe és Rooney a Wembley-ben. Az Eb-ről lemaradó angolok a svájciakat fogadják

Kép: REUTERS – Eddie KeoghMa kihelyezett barátságos mérkőzéseket rendeznek – a többi közt – két szigetországban, Cipruson és Máltán; előbbi helyszínen a magyar válogatott is fellép. A randevút a hívó fél, a szlovák szövetség forszírozta, és azért Limasszolban, mert arrafelé ilyentájt is pompásak a pályák.

Hogy itthon milyenek, azt nyilván nem kell ecsetelni – más kérdés: Európában nem csak mifelénk adódnak viszontagságok, ellenben három hónapra alig-alig áll le a futball -, mindenesetre Várhidi Péter reaktivált szövetségi kapitány rutinosan csak a húsztagú keret két tartalékkapusát hívta magyar klubtól, a kiválasztottak egyebekben külföldi egyletektől érkeztek, így legalább többségük játékban van…

Hasonlóképpen Szlovákia legjobbjaihoz, akik közül csupán négy játékos kapott meghívót „otthon”. Ennek okán – elvileg – még „komolyabb” tesztmeccs is összejöhet az északi szomszéddal, amely ellen eddig rendre kínosan szerény produkciót nyújtott a nemzeti csapat. (Nem mintha ez más együttes ellen nem fordult volna elő honfitársainkkal…) Kilenc éve még skandalumhoz közeli minősítést vont maga után, hogy Pozsonyban 0-0-t, Győrött 0-1-t „ért el” a magyar válogatott, ám idővel – ha tetszett, ha nem – be kellett látni: a mostani rivális masszívabb, keményebb, elszántabb stílusa a hasonló kaliberű társulatokkal szemben abszolúte eredményes lehet. A vetélytársak négy évvel ezelőtti párharcát ugyancsak 1-0-ra nyerték a szlovákok, s nagy a gyanú: a magyar idő szerint este hatkor kezdődő találkozón gólzáporra ezúttal sem, küzdelemre annál inkább számíthatunk…

Az MLSZ feje által megelőzhetőnek ítélt vb-selejtezőbeli csoporttársak közül Portugália Olaszországgal csap össze – a hazánkfiaival szintén pariban lévőnek mondott dánok a szlovénok, a svédek pedig a törökök otthonába látogatnak -, de nem csupán az ibériai garnitúra és a regnáló világbajnok zürichi kilencven perce kelt izgalmat a kontinensen. Sőt. Anglia a nyári Eb társrendezőjét, Svájcot látja vendégül, s túl azon, hogy a „felállás” általában fordítva szokott lenni – értsd: az angolok készülnek az Európa-bajnokságra, a svájciak meg nem -, a közvéleményt leginkább Capello szakvezető bemutatkozása, illetőleg az ezzel kapcsolatban generált Beckham-sztori érdekli. Az olasz edző – arra hivatkozva, hogy az amerikai bajnoki szünetet jórészt az Arsenal második csapatánál kitöltő középpályás nincs optimális állapotban – nemet mondott a keretbe szinte egyhangúlag bekövetelt nemzeti ikonra, úgyhogy már csak emiatt is muszáj lesz bizonyítania: tudja, mit csinál. Kivált, mert a horvátok elleni, hazai 2-3 óta – amely produkció a szigetországiak Eb-részvételébe került – még egy tesztblamázst is nehezen viselnének el a királyságban…

Az Eb másik vendéglátója, Ausztria különös nyomás alatt játszik. Miután 2007-ben október közepéig kellett várnia arra, hogy győzzön (Elefántcsontpart, 3-2), s addig négy vereséget, továbbá öt döntetlent számlált, a megszondáztatott osztrákok már amondók voltak: a legjobb az volna, ha a csapat visszalépne a nyári viadaltól. Ma este a német válogatott szerepel Bécsben, s a házigazdák elsősorban azt hangoztatják: ne a mostani, hanem a júniusi eredményeket nézzék… Na de mit is mondhatnának?

Mai barátságos mérkőzések: Csehország-Lengyelország (Larnaca), Görögország-Finnország (Nicosia), Ciprus-Ukrajna, Izland-Örményország (Ta”Qali), Málta-Fehéroroszország, Olaszország-Portugália (Zürich), Grúzia-Lettország, Törökország-Svédország, Izrael-Románia, Szlovénia-Dánia, Macedónia-Szerbia, Horvátország-Hollandia, Ausztria-Németország, Wales-Norvégia, Írország-Brazília, Észak-Írország-Bulgária, Anglia-Svájc.

Máltán rendezett barátságos mérkőzéseken: Örményország-Fehéroroszország 2-1, Málta-Izland 1-0. Cipruson: Görögország-Csehország 1-0.

Szlovákia-Magyarország

Barátságos mérkőzés, Limasszol, 18 (magyar idő szerint). Jv.: Trattu (ciprusi).

Szlovákia: Senecky (4-szeres válogatott) – Krajcik (13), Skrtel (22), Michalik (4), Durica (20) – Sestak (14), Strba (7), Hamsik (9), Cech (23) – Mintal (37), Holosko (24).

Magyarország: Fülöp (11) – Szélesi (11), Vanczák (28), Juhász (32), Lőw (22) – Gera (50), Vass (8), Hajnal (20), Huszti, (28), Dzsudzsák (7) – Priskin (15).

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.