Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. február 5.

A Hamász vállalta az izraeli Dimonában hétfőn elkövetett öngyilkos merénylet végrehajtását, amelyet korábban három kisebb palesztin szervezet is a magáénak vallott.

„Az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok (a Hamász fegyveres szárnya) vállalja a teljes felelősséget a dimónai mártírakcióért” – áll a Hamász által kedden újságírókhoz eljuttatott nyilatkozatban. Eszerint a két elkövető, aki egy izraeli nővel együtt halt meg a merényletben, a ciszjordániai Hebronból való.

A terrorakcióra válaszul az izraeli légierő kedden támadást intézett a Gázai övezet ellen, megölve hét Hamász-harcost. A radikális palesztin szervezet ezt követően több rakétát lőtt ki a dél-izraeli Szderót városra. Két személy súlyosan megsebesült, és a város egy részében megszűnt az áramszolgáltatás.

Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője „a ciszjordániai biztonsági helyzettel összefüggő megfontolásokkal” magyarázta a késleltetett beismerést. Mint mondta, a Hamász „soha nem állította, hogy beszüntette, vagy hogy be fogja szüntetni az ellenállás bármilyen formáját, beleértve a mártírhadműveleteket is”.

Izraelben aggodalmat keltett, hogy a dimónai merénylet elkövetését több palesztin szervezet is vállalta. Annyi bizonyos, hogy az al-Aksza Brigádok által már hétfőn tett bejelentéssel egyidejűleg közölt két fotón nem azok láthatók, akiknek a maradványait Dimónában az izraeli hatóságok azonosították. Ez pedig nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy – ha csakugyan a Hamász brigádjai hajtották végre a hétfői öngyilkos támadást – még legalább két potenciális merénylő tartózkodik izraeli területen.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kedden kijelentette: a hadsereg „mindent tőle telhetőt megtesz azért, hogy megfékezze a Hebronban gyökerező terrorizmust és a Gázából indított rakétatámadásokat”.

(MTI)

Comments are closed.