Forrás: Stop!

A középiskolai tanterv állandó részévé tette a brit kormány az egykori auschwitzi haláltábor felkeresését.

A program bevezető jelleggel már 2006-ban elkezdődött, de a brit oktatási tárca hétfői bejelentése szerint ezentúl folyamatos lesz az utazások központi finanszírozása. A minisztérium most 2011-ig terjedően hagyta jóvá a program folytatását, de már előirányozta a pénzügyi támogatást a későbbi évekre is.

A kezdeményezés alapján minden évben, minden brit középiskolából két 16-18 éves diák utazik a lengyelországi haláltábor helyén működő emlékhelyre. Az iskolák fejenként 100 fontot fizetnek, ehhez a kormány minden diák esetében további 200 fontot ad. A programot évente összesen 1,5 millió fonttal (520 millió forinttal) támogatja a költségvetés.

A kiválasztott tanulók reggel utaznak repülővel Lengyelországba. Körbevezetik őket az auschwitzi barakkokon, a krematóriumokon, valamint megölt foglyok cipőit, ruháját, lenyírt haját bemutató múzeumon. Az egynapos látogatás megemlékező rendezvénnyel ér véget, és a diákok még aznap este visszatérnek Nagy-Britanniába.

Az utazás előtt a fiatalok előadást is meghallgatnak a tábor egy-egy túlélőjétől, visszatérésük után pedig szemináriumokon fejthetik ki véleményüket a látottakról.

A brit Holokauszt Oktatási Alap, amely a látogatásokat szervezi, közölte: az utazások célja „nem a diákok megríkatása”, hanem az, hogy a fiatalok „szemtanúkká” váljanak, mivel eljön majd az idő, amikor már nem lesznek túlélők, akik az Auschwitzban történtekről beszámolhatnak.

Erre az időre készülve az alapítvány összeállított egy DVD-t, amely túlélőket – köztük magyarokat – szólaltat meg, és amelyet az iskolák megrendelhetnek.

Karen Pollock, a Holokauszt Oktatási Alap vezérigazgatója a hétfői The Timesnak elmondta: az eddigi látogatások sok diák életét alapjaiban változtatták meg. Pollock szerint előfordult, hogy auschwitzi látogatásról visszatérő középiskolások szórólapok terjesztésébe kezdtek, tiltakozva az ellen, hogy a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő, a Brit Nemzeti Párt az ő körzetükben jelölteket állítson a tanácsi választásokon.

Jim Knight iskolaügyi államminiszter a program kiterjesztését azzal indokolta, hogy a holokauszt a világtörténelem egyik legnagyobb horderejű fejleménye. „Hatmillióan haltak meg, nem azért, mert csináltak valamit, hanem csak azért, mert azok voltak, akik … megdöbbentő az auschwitzi emberirtás mérete, ipari szintű gépesítése” – fogalmazott a brit miniszter.

Comments are closed.