Forrás: MNO

2008. január 24. 00:00

A magyar kultúra napján az m1-en indult útjára a Nyugat 100 című műsorsorozat, amely a legendás irodalmi folyóiratot ünnepli. A nyitány a VAM Design Centerben zajlott. A szerkesztők a rendezvényt a lap 25. évfordulóján a Zeneakadémián egykor rendezett ünnepséggel igyekeztek párhuzamba állítani.Ebből az alkalomból Esterházy Péter, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos és Lator László olvasta fel Ottlik Géza a Nyugatot idéző írását, melynek fontos kitétele volt, hogy a súlyos belső ellentétek ellenére a nyugatos szerzők rendre összefogtak a külvilággal, a külső nyomásokkal szemben. A Nemzeti Színház új igazgatója egy híján épp e névsorban szereplőket hívta meg szerzőnek. (Lator nevét cseréljük ki a szintén jelen lévő Spiró Györgyére.)

*

A hatalmas hodály különféle termeiben is zajlott az irodalmi élet, miként a kamerák is mutatták, két dübörgő rockzenei bejátszás és nagytotál között: itt Grecsó Krisztián olvasott kedvenc szerzőjétől, amott Szabó T. Anna vagy éppen Takács Zsuzsa. Spirónak ünnepi falat jutott: ő olvasta fel Móricz Zsigmond egykori évfordulós zeneakadémiai beszédét. Más termekben slamelésre, vagyis költőinek vélt szövegek zenei alappal történő rappelésére nyílt lehetőségük a Nyugatot ünneplőknek, köztük a nem éppen szalonképes szövegeiről elhíresült Ludditák nevű rapegyüttesnek. De „felkent” költő is rappelt, arról például, hogy Ignotus Lótusz/ülésben és a többi nyugatos mennyire unalmasan nyugodtak lehettek egykor.

Móricztól egy sokadik teremben Fesztbaum Béla és Szabó Győző olvasott fel a Sáraranyból, gondos iróniával ízlelgetve az akkor még nyakatekert móriczi nyelvezetet. A helyszíni képeket Móricz és Babits elképzelt naplójából származó részletek szakították meg, Békés Pál tollából. Az udvaron Erdélyi József verseit énekelte egy kórus. El is hangzott, hogy Erdélyi volt a Nyugat legmegosztóbb személyisége, hiszen antiszemita és nyilas is volt, mégis szerepel a legendás zongorás zeneakadémiai fotón, amelynek most mása is készült, mai literátorokkal, köztük néhány „jobbos”-ként elkönyvelt irodalmárral: Vathy Zsuzsával, Temesi Ferenccel, Szakonyi Károllyal és Jókai Annával, de Tornai, Csoóri például nem volt a képen, sokan mások sem, őket nem is hívta senki.

Varga Klára

Comments are closed.