Forrás: hirszerzo.hu

Több mint három év börtönre ítéltek Iránban egy ismert reformista hitszónokot vasárnap. Ezt az AFP közölte a vádlott ügyvédjére, és az ISNA iráni hírügynökségre hivatkozva.

Az ítélet szerint Hadi Ghabel 1 évet kapott a nemzetbiztonság megsértéséért, 10 hónapot a rendszer elleni propagandáért, 15 hónapot hazugságok terjesztéséért, és még 100 napot az iráni igazságszolgáltatás megsértéséért.

Az ügyvéd szerint a vallási Fellebbviteli Bíróság jóváhagyta az ítéletet, amelynek értelmében Hadi Ghabel többé nem lehet „pap”, ráadásul fizetnie kell 5 millió rial (540 dollár) pénzbüntetést, amiért sértő szavakkal illette a legfőbb vallási vezetőt, Ali Hamenei ajatollahot.

Ghabel vezetőségi tagja annak az iráni pártnak, amely a legfőbb parlamenti erő volt 2004-ig, Mohammed Hatami reformista államfő hivatali idejében. Hatami, volt iráni elnök felfogását jól jellemzi, hogy tavaly egy izraeli újságíróval Davosban folytatott beszélgetése során élesen elítélte a Teheránban akkor megrendezett holokauszt-tagadó konferenciát.

FH

Comments are closed.