Forrás: Népszava

Géppisztolyokkal megtámadták péntek hajnalban Izrael mauritániai nagykövetségét, az őrök visszalőttek, a tűzharcban három személy megsebesült, de a külképviselet alkalmazottai közül senki. Izrael riadókészültségbe helyezte külképviseleteit. Egyiptomban két, szintén terrorcselekményekre készülő Hamász-tagot vettek őrizetbe.

Népe zászlaját tűzi ki egy palesztin fiú arra a határszakaszra, melyet az egyiptomiak a napokban ismét lezártak Fotó: Reuters Szemtanúk különböző vallomásai szerint Mauritániában a támadók a diplomáciai képviselet mellett lévő éjszakai bár előtt vették elő fegyvereiket, majd tüzet nyitottak az erődítményszerű nagykövetségi épületre, miközben azt kiabálták: „Allahu akbar” (Allah a legnagyobb!). A külképviselet őrei (mauritániai katonák) viszonozták a tüzet, mire a támadók gyalog elmenekültek. A támadók lövései a bárt és környékét is érték. Ezek megsebesítették a bár két mauritániai tulajdonosát és egy francia nőt, aki autóban ülve éppen a bár előtt haladt el.

Külföldi turisták elleni terrorcselekményekre készülő, a Hamász szélsőséges palesztin szervezethez tartozó fegyveresek két csoportját vették őrizetbe az egyiptomi biztonsági erők a Sinai-félszigeten.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter elfogadta egyiptomi kollégája, Ahmed Aboul Gheit javaslatát, hogy vegyen részt a gázai határ ellenőrzéséről szóló tárgyalásokon. Az egyiptomiak Kairóban külön-külön tárgyaltak Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Haled Mesaal Hamász-főtitkárral a rafahi határátkelő ellenőrzéséről. A tárgyalások egyelőre zsákutcába kerültek, mert a Hamász mindenáron részt akar venni a határ ellenőrzésében – ebbe azonban sem Abbász, sem Izrael, de még Egyiptom sem akar beleegyezni. Az egyiptomi elvi álláspontnak Hoszni Mubarak elnök adott kifejezést, amikor kijelentette: országa semmi esetre sem fogja kiterjeszteni szuverenitását a gázai övezetre. Az egyiptomiak egy drótkerítéssel újra elzárták a határt, és ha még nem is tudják megakadályozni a gyalogosok beáramlását a Sinai félszigetre, járműveket nem engednek többé át a határon.

A gázai határ körüli drámai események váratlan következménye lett, hogy szinte teljesen megszűntek a rakétatámadások Szderot izraeli város ellen.

Miután a 2006. évi libanoni háború eseményeit vizsgáló bizottság jelentése olyan sokértelműen van megfogalmazva, hogy mindenki szája íze szerint értelmezheti, a legújabb felmérések szerint javult Ehud Olmert miniszterelnök megítélése.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.