Forrás: Magyar Hírlap

Fellendítené a Gyurcsány-kormány a magyar-izraeli katonai szakértői kapcsolatokat. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a közelmúltban Izraelben tárgyalt a katonai-haditechnikai együttműködés fejlesztéséről. A szocialista politikus az izraeli védelmi minisztériumban a Közel-Kelet általános biztonsági kérdésein túl megbeszéléseket folytatott a térségbeli magyar katonai missziókról, Iránról és Koszovóról. Vadai Ágnes tárgyalásának eredményeként az MTI-nek megemlítette, hogy rövidesen magyar szakértői csoport indul Izraelbe, a közel-keleti ország felajánlotta ugyanis, hogy átadja ismereteit a Magyar Honvédségnek a terrorizmus és az úgynevezett alacsony intenzitású konfliktusok kezeléséhez, amelyben a zsidó államnak nagy tapasztalatai vannak.

“Korábban is voltak egyeztetések a két ország között haditechnikai fejlesztésekről – mondta lapunknak Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke. Hozzátette – a tapasztalatcsere az úgynevezett alacsony intenzitású konfliktusok kezeléséről azonban elgondolkodtató lépés a honvédelmi tárca részéről.” Ez a szakkifejezés ugyanis szabotázsakciókra, utcai tömegtüntetésekre, lázadásokra vonatkozhat. A jelenlegi jogszabályok szerint azonban Magyarországon parlamenti felhatalmazás nélkül nem vethető be a Magyar Honvédség ilyen esetekben sem.

Boros Bánk Levente biztonságpolitikai szakértő szerint a Magyar Honvédségnek jelenlegi állapotában csak a kiegészítő képességei maradtak meg, így a nemzetközi hadszíntéren főleg támadó erők melletti rendőr jellegű feladatokat láthat el. Alacsony intenzitású konfliktusok ezekben a szerepvállalásokban gyakran adódhatnak, de ilyen helyzetnek kell tekinteni a társadalmi elégedetlenség miatt polgárháborúba sodródó államokban az utcai lázadásokat, ahol előfordulhat fegyverhasználat is.

SCS

Comments are closed.