Forrás: Népszava

Nemkívánatos szervezetnek minősítette Budapesten a fővárosi közgyűlés a Magyar Gárdát. A határozatot a szocialista-szabad demokrata koalíció az MDF-es képviselők voksával fogadta el, a Fidesz-KDNP tagjai azonban nem szavaztak. Az előterjesztő, Demszky Gábor főpolgármester emlékeztetett: két héttel ezelőtt felvonulást tartott a gárda a Józsefvárosban, amikor “egy fővárosi fenntartású iskolában tanuló fiú tragikus halálesetét felhasználva a szervezet a Budapesten élő romák megfélemlítésére törekedett”. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető kifejtette: már sokszor elítélték a gárda hasonló kezdeményezéseit, “most nem ezzel kell foglalkozni”. John Emese, az SZDSZ-frakció vezetője ezt úgy értékelte: az elítélésnek a szavazásnál lett volna a helye, minden más “az elhatárolódás elkenése”.

Hasonló határozat elfogadását tervezte tegnap Mosonmagyaróvár képviselő-testülete is. Szabó Miklós MDF-es polgármester előterjesztését azonban a jobboldali többségű testület egy fideszes képviselő javaslatára levette a napirendről – az ott tartózkodó gárdisták megelégedésére.

A Magyar Gárda 15 tagja is megjelent csütörtök este az esztergomi képviselők ülésén, mivel a testület napirendre vette az MDF-es Jónás László helyi képviselő indítványát, hogy határolódjanak el a szélsőséges szervezetektől. Az MDF-es indítványt leszavazták, majd 21 igen és 1 tartózkodás mellett Meggyes Tamás polgármester indítványát fogadták el, melyben a képviselő-testület “elítél minden, a rend óhajával, erővel és fenyegetéssel fellépő csoportot” és “kifejezésre juttatja azt a meggyőződését, hogy minden honfitársunknak, zsidó, ci­gány embertársainknak joga van a békés, nyugalmas életre”.

L. T.

Visszajár félmilliárd forint

Mintegy 554 millió forintot fizet vissza a fővárosi önkormányzat a budapesti útfelújításokra még 2006-ban kapott állami támogatásból, mert szabálytalanul használta fel a pénzt – rögzítette a közgyűlés, ám a többség nem járult hozzá egy eseti vizsgálóbizottsághoz. A Fidesz viszont büntetőjogi felelősségre vonást helyezett kilátásba.

Comments are closed.