Forrás: Klubrádió

Demszky Gábor főpolgármester indítványára a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön határozatban nyilvánította Budapesten nemkívánatos szervezetnek a Magyar Gárdát. Egyúttal felkérték az ország összes önkormányzatát, hogy településeiken tegyenek meg mindent a szélsőséges megmozdulások, felvonulások elkerüléséért és nyilvánítsák nemkívánatosnak a Magyar Gárdát.

A főpolgármester indítványát a kormánypártok és az MDF szavazta meg. A Fidesz-KDNP kinyilvánította, hogy támogatja a javaslatot, de a határozat meghozatalakor nem vettek részt a szavazásban.

Demszky Gábor emlékeztetett rá, hogy a Magyar Gárda néhány hete egy fővárosi fenntartású iskolában tanuló diák tragikus halálát felhasználva a romák, de minden ember megfélemlítésére is alkalmas, indulatokból fűtött rendezvényt tartott a Józsefvárosban.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a törvényes működés korlátait feszegető szélsőséges szervezet megmozdulásai és nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy valamennyi akciójuk a demokratikus értékek, az emberi jogok, valamint a vallási és az etnikai kisebbségek ellen irányul.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében kinyilvánította, hogy ők is elítélnek mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, és aggasztónak tartják a közterületi erőszak elharapódzását. Megerősítve a főpolgármesterhez e témában néhány héttel korábban írt levelét, ugyanakkor leszögezte, hogy nem tartják szükségesnek azt, hogy most határozatban nyilvánítsanak véleményt ebben ez ügyben.

(MTI)

Comments are closed.