Forrás: Magyar Hírlap

Álláspont

Vannak ügyek, amelyeknek a puszta felvetése egyenlő a jó ízlés elleni merénylettel. Szerintünk a Magyar Gárda elnevezésű formáció esete tipikusan ilyen. A közbeszédet feleslegesen mérgező, felelőtlen és ostoba provokáció, csak kivételes esetben indokolt foglalkozni vele.

Tegnap a budapesti közgyűlés határozatában nemkívánatosnak nyilvánították Magyar Gárdát. A mosonmagyaróvári önkormányzat pedig levett a napirendről egy hasonló indítványt. Budapesten a Fidesz fővárosi frakciója elítélt minden szélsőséges megnyilvánulást, de nem tartotta szükségesnek, hogy erről határozatban nyilvánítson véleményt a közgyűlés. A mosonmagyaróvári – jobboldali többségű – önkormányzatban a jobboldali támogatottságú polgármester javasolta, hogy a testület mondja ki, a Magyar Gárda és társszervezetei nemkívánatosak a városban. Ezt egy fideszes képviselő javaslatára végül levették a napirendről. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy jó döntések voltak ezek. Félő, hogy leginkább a jobboldalnak árthatnak. Minden ilyen eset ugyanis remek alkalom a baloldalnak, hogy megpróbálja összemosni a jobbközép, polgári pártokat a radikálisokkal. Ezt az eljárást már több alkalommal alkalmazták, sikerrel. Ennek a kárvallottja a polgári oldal lehet. A jó trükk ismérve az, hogy működik. Tudni lehet, hogy a nyúl nincs a kalapban, de a közönség minden alkalommal elámul.

A jobboldalon nyilván felismerték a csapdát. Érthető, ha nem akarják, hogy naponta, hetente kelljen elhatárolódniuk olyasmitől, amihez nincs közük, amiben nem vesznek részt, és amit nem támogatnak. Ám a csapda arra jelenthet csak veszélyt, aki nem veszi észre. Aki tudja, hogy hol van, az el is tudja kerülni.

A Magyar Gárdát álproblémának látjuk, amelyet túlreprezentál a média. A Fidesz vezetői, a mérvadó jobboldali politikusok több alkalommal jelezték, hogy nem értenek egyet a szervezet létrehozásával. Ám a politikai hangzavarban – különösen a kampányok idején – a nyilatkozatok gyorsan követik egymást. Nem árt néha felfrissíteni a választók emlékezetét. Néhány egyszerű szóval, világos állásfoglalással. Hogy ez többé ne lehessen téma. A Magyar Gárdára semmi szükség. Legkevésbé a jobboldalnak kell. A Magyar Gárda jelenleg egyvalamire lehet alkalmas: hogy ártson a Fidesznek és a konzervatív politizálásnak.

A felmérések szerint a polgári oldal politikájának hatalmas a támogatottsága. Nem biztos, hogy ebben a helyzetben minden kihívás elől ki kell térnie a Fidesznek. Ha maroknyi radikális csalódna is, óriási többség nyugtázhatná a gesztust.

Comments are closed.